Linkovi

Obala Slonovače: Nada u bolje sutra


Gbagbo neposredno poslije hapšenja u podzemnom bunkeru predsjedničke palate
Gbagbo neposredno poslije hapšenja u podzemnom bunkeru predsjedničke palate

Kriza u Obali Slonovače okončana hapšenjem bivšeg predsjednika Gbagbo-a koji je izgubio na izborima, a održavao se na vlasti uz pomoć vojne sile

Pred predsjednikom Obale Slonovače Alassane Ouattara-om je težak zadatak - uspostaviti sigurnost u gradovima i selima te afričke države. Politička kriza okončana je prošlog tjedna hapšenjem bivšeg predsjednika Laurenta Gbagbo-a koji se održavao na vlasti uz pomoć vojne sile, odbijajući da prizna poraz na izborima održanim u novembru prošle godine.

Dramatično hapšenje bivšeg predsjednika u podzemnom bunkeru predsjedničkog kompleksa, označilo je kraj skoro petomjesečne krize tokom koje su i Gbagbo i Ouattara polagali pravo na predsjedničku funkciju. Gospodin Outtara naložio je ministru pravde da pripremi otužnicu protiv Gbagbo-a, koji je na čelu Obale Slonovače bio deset godina i nastojao ostati i dalje, iako su zemlje Afričke unije i međunarodna zajednica priznale gospodina Ouattaru kao novog legalno izabranog predsjednika. U sukobima pristalica dvojice predsjednika poginulo je preko hiljadu osoba.

U Abidjanu, glavnom gradu Obale Slonovače, je bilo najteže. Helikopterske snage Ujedinjenih nacija i Francuske vrlo često su bombardirale tešku artiljeriju i raketne lansere Gbagbo-vih pristalica.

Jaqueline Yin
Jaqueline Yin

Za svo to vrijeme Jaqueline Yin, stanovnica Abidjana, sa kćerkom strahovala je u svom domu:

„Jednom smo se morale kriti puna tri dana. Nismo imale što jesti. Zbog borbi nismo mogle otići ni u neki drugi kvart. Sada izlazimo na ulice da vidimo šta se dešava.“

Modest Danon kaže da je borba za Abidjan bila jedini način da se Gbagbo skine sa vlasti i ispoštuje volja birača:

„Posljedni tjedan bio je najteži jer su i borbe pristalica dvojice predsjednika bile najžešće. Pobjeda predsjendika Ouattara je pobjeda naroda Obale Slonovače. Ljudi žele bolji život u bolje organiziranoj i vođenoj državi.“

Život se sada ubrzano normalizuje. Na pijacama se može ponovo kupiti povrće i voće, ceste i putevi su prohodni, prehrambene trgovine i apoteke su otvorene. Normalizira se i snabdijevanje gorivom.

Jaquiline Yin se nada ljepšoj budućnosti za njenu kćerku:

„Sa novim predsjednikom život će biti bolji. Sada, kada su borbe stale, kada imamo novog predsjednika, biće lakše živjeti.“

Modest Danon
Modest Danon

I Modest Danon vjeruje da je novi predsjednik Alassane Ouattara čovjek promjena na bolje:

„Nadam se da ćemo imati dobrog predsjednika. On je ekonomista i u stanju je zemlju i kojoj svako od nas želi raditi i imati dovoljno hrane, povesti u pravom smjeru.“

Gospodin Ouattara je svjestan da su izazovi veliki, ali je i uvjeren da se mogu prevazići ako svi u Obali Slonovače budu spremni na kompromis i međusobno poštovanje.

Alassane Ouattera
Alassane Ouattera

„Još uvijek smo u delikatnoj situaciji. Sigurnost u zemlji, posebno u Abidjanu, je prvi korak“ - ističe predsjednik on i samom sebi daje dva mjeseca za potpuno uspostavljanej reda i sigurnosti.

U ekonomskom domenu, gospodin Ouattara namjerava obnoviti izvoz kakaoa, pokrenuti preradu nafte i otvoriti banke, te uspostaviti ključne javne službe i usluge.

Ni to neće biti nimalo lako jer Obala Slonovače je zemlja koju su tokom deset godina razdirali građanski rat, nestabilnosti i političko nasilje.

XS
SM
MD
LG