Linkovi

Ivo Josipović se ispričao za hrvatsku politiku prema BIH u prošlosti


Ivo Josipović se ispričao za hrvatsku politiku prema BIH u prošlosti
Ivo Josipović se ispričao za hrvatsku politiku prema BIH u prošlosti

"Zla prošlost nas poput olovnih kugli drži u mjestu i ne da nam u budućnost. Tu prošlost ne trebamo zaboraviti, ali u njoj ne sijemo živjeti"

Prilikom prvog službenog posjeta Bosni i Hercegovini hrvatski predsjednik Ivo Josipović se ispričao pred domaćinima.

Ivo Josipović: Politike koje su devedesetih – bilo iz zloćudnosti, neznanja, arogancije ili ludosti - vjerovale da je rješenje u Bosni i Hercergovini - podjela. posijale su u toj državi, ali i u svojim zemljama zlosretno sjeme, kazao je u govoru kojeg je održao pred oba doma bosansko hercegovačkog parlamenta. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinIjela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i Danas muče. Došlo je novo doba, doba u kojem odlučno treba prepoznati pogreške prijašnjih vremena i hrabro kročiti novim putem, putem koji će trajno u regiji donijeti mir, stabilnost i prosperitet.

"Zla prošlost nas", ustvrdio je Josipović pred BIH parlamentom, "poput olovnih kugli drži u mjestu i ne da nam u budućnost. "Tu prošlost" istaknuo je, "ne trebamo zaboraviti, ali u njoj ne sijemo živjeti".

Ivo Josipović:Da bi se zauvijek ostalo u prošlosti zločin s mora susresti sa svojom kaznom, a žrtve s poštovanjem. Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločinci i zlodjela koja su gora kad su počinjena navodno u ime naroda.

Uskoro ćete, kazao je Josipović pred parlamentom u Sarajevu, biti u prilici odlučivati o svojoj budućnosti o ustavnim promjenama koje će jamčiti stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine. Ni jedan od tri naroda BiH ne može sam pronaći formulu uspjeha. I susjedi i velike svjetske sile mogu, rekao je, ponuditi dobre usluge i pomoć, ali ne mogu odlučivati umjesto vas.

Ivo Josipović: Snažno potičemo Hrvate u Bosni i Hercegovini da u dogovoru s druga dva naroda ostvare svoju jednakopravnost. Hrvatski narod u BiH koji je također u ratu pretrpio mnoga stradanja čiji je broj u BiH gotovo prepolovljen, duboko vjerujem, prepoznaje BiH kao svoju državu u kojoj vidi svoju budućnost.

Josipović je pred parlamentom u Sarajevu istaknuo da je u Bih došao kao prijatelj k prijatelju, kao susjed k susjedu bez skrivenih namjera. Hrvatska i BiH su posebni susjedi istaknuo je, koji da bi se razumjeli ne trebaju prevoditelja.

Položio je vijence na spomenik poginuloj djeci u opkoljenom Sarajevu i najavio: "Sutra ću otići na neka od mjesta strašnih zločina da zločin još jednom doživi osudu, da se poklonim žrtvama kojima je jedini grijeh to što su bili drugi, što su bili drukčiji".

Josipović će to učiniti u dvama selima srednje Bosne; Ahmićima mjestu stradanja Muslimana i Križančevu Selu mjestu stradanja Hrvata.

Dio zastupnika iz Republike srpske nije bio na današnjoj sjednici u BIH parlamentu sazvanoj u povodu Josipovoćeva posjeta.

Ističu, međutim, kao nije riječ o bojkotu, već da su naprosto prekasno obaviješteni o sjednici i nisu mogli odgoditi druge obaveze.

Ni predstavnik Srba u tročlanom BIH predsjedništvu Nikola Šprić nije se danas u Sarajevu sastao s hrvatskim predsjednikom tvrdeći da je za posjet doznao tek prije par dana. Špirić je međutim preko medija Republike Srpske Josipoviću zamjerio što prilikom svog prvog posjeta iskazuje počast samo bošnjačkim i hrvatskim, ali ne i srpskim žrtvama u BIH.

XS
SM
MD
LG