Linkovi

Italijanski zvaničnik i ruski diplomata privedeni pod optužbom za špijunažu


Baza u italijanskom Avianu
Baza u italijanskom Avianu

Policija u Italiji saopćila je u srijedu da je uhapsila kapetana mornarice Italije i ruskog diplomatu zbog sumnje za špijunažu nakon što su njih dvoje uhvaćeni u razmjeni dokumenata za novac na tajnom sastanku, prenosi Reuters.

Italijan, kapetan fregate, i Rus, vojni zvaničnik akreditovan u ambasadi, optuženi su za "teška krivična djela vezana za špijuniranje i državnu sigurnost" nakon njihovog sastanka u utorak navečer, objavila je talijanska policija. Osumnjičeni nisu identifikovani.

Policija ih je uhapsila odmah nakon razmjene dokumenata i novca.

Dokumenti NATO-a bili su među papirima koje je kapetan proslijedio ruskom zvaničniku, objavila je novinska agencija Ansa. Italijanska web stranica Corriere, također, piše da papiri zaplijenjeni u stanu oficira sugerišu da je možda odavao tajne NATO-a, čime je nacionalnu sigurnost drugih zemalja doveo u opasnost.

Ministarstvo vanjskih poslova Italije saopćilo je da je pozvalo ruskog ambasadora Sergeja Razova nakon hapšenja.

Ruska ambasada potvrdila je umiješanost službenog vojnog atašea, ali su dodali da je svaki daljnji komentar neprimjeren, dodajući kako se nadaju da incident neće uticati na odnose dvije države, izvijestila je ruska novinska agencija Ria.

Inače, hapšenje su naredili iz tužilaštva u Rimu nakon duge istrage koju su provodili talijanski obavještajci uz podršku vojske, saopćila je policija.

Italijanski zvaničnik priveden je, dok se pozicija Rusa još razmatra s obzirom na njegov diplomatski status, dodala je policija, prenosi Reuters.

BBC piše da se očekuje njegovo protjerivanje iz Italije.

Policija nije precizirala gdje se dogodilo hapšenje.

Incident je posljednji u nizu optužbi za špijunažu u nekoliko mjeseci protiv Rusa u evropskim zemljama. Bugarska je u martu protjerala ruske zvaničnike zbog sumnje da su špijunirali, a Holandija u decembru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG