Linkovi

Italija: 20 milijardi eura za nove njemačke tenkove i oklopna vozila


Fabrika Rheinmetall planira rekordnu prodaju u 2024.
Fabrika Rheinmetall planira rekordnu prodaju u 2024.

Italija planira kupiti stotine tenkova od Rheinmetall-a u najvećoj narudžbi njemačke odbrambene grupe ikada, u vrijednosti od oko 20 milijardi eura , objavio je u srijedu poslovni dnevnik Handelsblatt, pozivajući se na izvore iz industrije.

Prema planu, italijanska vlada bi kupila najmanje 350 oklopnih borbenih vozila Lynx i više od 200 glavnih borbenih tenkova Panther u narudžbi raspoređenoj u periodu od 15 godina, izvijestio je Handelsblatt.

Rheinmetall nije demantovao izvještaj kada je zamoljen za komentar i rekao je da će komentirati u dogledno vrijeme.

U junu je izvor blizak tom pitanju rekao da je italijanska odbrambena i avio-svemirska grupa Leonardo, bila u pregovorima sa Rheinmetallom o strateškom savezu za tenkove.

Portparol Leonarda odbio je da komentariše izveštaj Handelsblata, rekavši da je to pitanje u rukama italijanske vlade.

Nije bilo trenutnog odgovora na zahtjev italijanske vlade za komentar.

Dionice Leonarda porasle su za 3,5% nakon izvještaja i porasle su za 2,2% u 07:45 GMT.

Rheinmetall cilja na rekordnu prodaju od 10 milijardi eura ove godine, jer njegove knjige narudžbi rastu zbog povećane potrošnje na odbranu u Evropi kao odgovora na rat u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG