Linkovi

Istraživanje: Socijalni mediji mač sa dvije oštrice za političarke


Democratic presidential candidate Sen. Elizabeth Warren, D-Mass., addresses an audience at a campaign event, Nov. 11, 2019, in Exeter, N.H.

Na FB stranici demokratske kandidatkinje Elizabeth Warren's možete naći video sadržaje od objave kandidature u Des Moines u Iowi i činjenice da je kampanja dosegla $2 milliona u donacijama …

Two Million Donations

We've worked hard, sharing plans and building a grassroots movement. And yesterday, we reached a new milestone—two million donations!

Posted by Elizabeth Warren on Monday, October 21, 2019

… do videa iz Massachusettsa gdje u društvu sa senatorom gledajući u kameru objašnjava njen plan za pomoć nastavnicima u SAD-u.

My New Plan Would Help Teachers Like Katie

Between town halls last week, I took some time to read a letter I got from Katie, a teacher in North Carolina. Katie wrote in with her story—so I called her to say thanks for being in the fight. My new public school plan would help Katie and her students: ewar.ren/Public_Education_Plan

Na Twitteru senatorka Marsha Blackburn, Republikanka izTennessee-ja i predsjedavajuća senatskog komiteta za tehnologiju poziva pratioce da štite privatne podatke.

Looking to influence Congress?

A quick lesson on public relations 101 brought to you by @Google. pic.twitter.com/OEaVlV44hx

Nedavna istraživanja Washingtonskog think tanka pokazuju da žene na javnim poslovima, ili one koje traže takve poslove, u SAD-u ili inostranstvu, u povećanom broju zaobilaze tradicionalne medije oslanjajući se umjesto njih na socijalne medije kako bi svoju poruku ili imidž emitirale na manje kontrolisan način.

Prema autorici izvještaja (Lucina Di Meco) iz Wilson Center Globa , koja je studiju provela za Global Women's Leadership Initiative, socijalne mreže omogućavaju liderkama da se direkto povežu sa glasačima te im dozvoljavaju da budu "autentični, da pokažu malo više sebe samih."

Na bazi od 88 intervjua sa liderkama iz 33 zemlje, izstraživanje Di Meco's pokazuje da, uprkos visoko toksičnom medijskom okruženju kandidatkinje često koriste Facebook i Twitter istovremeno da bi kreirale veću mrežu online pristalica.

Izjednačavajuća sila

Crystal Patterson, menadžer u Facebookovom Global Civics Partnership, kaže da je slanje poruka putem društvenih platformi jednostavniji način za njihovo oblikovanje.

"Ne morate pitati reportera da promijeni citat ili pitati lokalni medij da popravi priču., kaže ona.

" Možete postaviti video čega hoćete, poslati poruku koju želite na način kako to želite da bude prikazano ljudima. To je često najbolji način da dobijete istinitu informaciju o sebi te da preduhitrite lažne."

Dok je na polugodišnjim izborima 2018. godine za KOngres, pobijedio do sada neviđeni broj kandidatkinja Rebecca Schuller, izvršna direktorica Winning for Women, organizacije koja podržava ženske republikanske čelnice, rekla je da kandidatkinje desnog centra rade na izgradnji slične vrste zamaha online.

"Možda one ne privlače pažnju jer jednostavno nemaju povijest kakvu imaju njihovi muški vršnjaci, ili su to republikanske žene u vrlo "ljubičastom" okrugu i izazovnom medijskom okruženju", izjavila je.

Čak i tada, društveni mediji su i dalje koristan alat koji im omogućuje da "nekako uzmu uzde i to rade sami", rekla je Schuller.

Iako društveni mediji mogu biti izvrstan izjednačivač u vremenu kada su žene političarke potcijenjene u tradicionalnim medijima, politička savjetnica sa sjedištem u Virginiji Christine Matthews kaže da uspjeh pojedinih kandidata u pokretanju njihove poruke na društvenim medijima uvelike ovisi o njihovim vještinama u mediju.

"Kandidat koji to može učinkovito i autentično koristiti [društvene medijie] postat će snažniji i imati bolju poruku", rekla je Matthews, predsjednica Bellwether Research and Consultinga za VOA.

Matthews ukazuje na njujoršku kongresmenku Aleksandru Ocasio-Cortez, demokratkinju, kao onu koja se dobro snalazi u korištenju društvenih medija. Za prošlomjesečno unakrsno ispitivanje izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga, Ocasio-Cortez je tražila pitanja od svojih pratilaca na Twitteru.

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, D-N.Y., speaks during a news conference at the Capitol in Washington, July 15, 2019.
Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, D-N.Y., speaks during a news conference at the Capitol in Washington, July 15, 2019.

Kandidati koji koriste društvene medije na "oprezan način, mislim da će imati više poteškoća", rekla je.

Mač s dvije oštrice

Uprkos nebrojenim prednostima direktnog angažmana na mreži, veće izlaganje na mrežama može i negativno uticati, utvrđeno je u Globalnoj inicijativi za žensko liderstvo.

Ne samo da su žene ciljanije u maltretiranju na Twitteru nego njihove muške kolege, već je i priroda kritike različita, pokazalo je istraživanje koje je vodila Di Meco.

"Razgovori na Twitteru, na primjer, više su gledali na njihovu [žensku] ličnost i karakter umjesto na njihove politike", rekao je Di Meco dodajući da će i žene vjerovatnije biti na meti lažnih profila.

Konzultant Matthews rekla je da bi svi kandidati - posebno žene - trebali imati uspostavljenu strategiju reagovanja na uznemiravanje putem interneta prije nego što krenu u kampanju, poput identificiranja lažnih računa i obuke osoblja u digitalnoj pismenosti.

"Ono što će žene posebno trebati učiniti je razmisliti. Koja je moja strategija reagiranja na trolove ili negativne kritike ili napade", rekla je. Oni također trebaju razmotriti logistiku reagiranja u stvarnom vremenu, od veličine osoblja do određenog broja vještina radnika, kako bi mogli efikasno reagirati, dodala je.

Matthews je također rekla da je neophodno da stranački dužnosnici na svim razinama poruče biračima i internetskim komentatorima da uvrijedljivi i mizoginistički napadi, bez obzira na političku pripadnost nisu prihvatljivi.

Politička savjetnica Jenna Golden, bivša šefica prodaje i zastupanja na Twitteru, rekla je da čak i ako se kandidati suočavaju s nepodnošljivim toksičnim okruženjem na mreži, povlačenje iz političke arene ne bi trebalo biti rješenje.

"Rješenje nije otići, rješenje je reći: 'Mi pripadamo ovdje, ovo je mjesto za nas, ovo je prilika da komuniciramo", rekla je tijekom listopadske panel diskusije na Američkom univerzitetu o izazovima suočena sa kandidatkinjama. "Kao rezultat, moramo se pozabaviti svim tim skupinama ljudi i entiteta i reći:" Kako možemo zajedno pronaći rješenje? "

Razvijanje odgovora

Još jedan ključni nalaz iz izvještaja Di Meco: Žene su sve pametnije u tome što učinkovito reagiraju na uznemiravanje u kampanji.

Dok se kandidatkinjama povijesno savjetovalo da se "kreću visokim putem" i zanemaruju seksističke napade, Di Meco je rekla kako novo istraživanje pokazuje da mnoge žene vide napredak popularnosti kad reagiraju na uznemiravanje pozivanjem na to.

"Utvrđeno je da je bolji odgovor, zapravo, da se to prozove, da se kaže kako te stvari nisu prihvatljive", rekao je Di Meco. "Kad to uradi političarka, ona se vraća kredibilitetu i poboljšava svoju dopadljivost."

Zbog brzog napretka tehnologije, platforme poput Facebooka i Twittera tek sada nude smjernice za kretanje, udružujući se sa zagovornicima digitalne pismenosti kako bi obučili političke profesionalce o tome kako maksimizirati njihov domet i utjecaj dok se štite od napada. Na primjer, Institut za žene i politiku na Američkom univerzitetu nudi program obuke za WeLead koji nudi smjernice mladim ženama koje se žele kandidirati na funkciju ili voditi političku kampanju.

Na pitanje može li se prošireni internetski angažman pretvoriti u više glasova, Di Meco je rekla da su rezultati srednjoročnih planova za 2018. pozitivan znak.

"Vidjeli smo napredak u broju izabranih političarki. Stoga bih pomislila da su mlađe generacije politički aktivne i na mreži i van nje", rekla je.

Ova priča potiče iz albanskog servisa Glasa Amerike

XS
SM
MD
LG