Linkovi

Istraživanje: Velika većina Amerikanaca smatra da im je demokratija u opasnosti


An explosion caused by a police munition is seen while supporters of U.S. President Donald Trump gather in front of the U.S. Capitol Building in Washington, U.S., January 6, 2021.
An explosion caused by a police munition is seen while supporters of U.S. President Donald Trump gather in front of the U.S. Capitol Building in Washington, U.S., January 6, 2021.

Skoro tri četvrtine američkih glasača tvrdi da je demokratija pod prijetnjom u svjetlu smrtonosnog napada rulje na američki Capitol, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Quinnipiac.

Anketa registrovanih američkih glasača na nacionalnom nivou objavljena u ponedjeljak otkrila je da veliki broj republikanskih i demokratskih glasača vjeruje da je demokratija pod prijetnjom, i to 77 i 76 odsto njih, dok su nezavisni bili nešto manje skloni da se slože sa tim - 70 odsto njih.

Većina glasača, 56 odsto, izjavila je da smatra američkog predsjednika Donalda Trumpa odgovornim za juriš na američki Capitol prošle nedjelje, dok je 42 odsto reklo da ga ne smatra odgovornim.

Trump je pozvao hiljade svojih pristalica da krenu ka Capitolu tokom skupa 6. januara u blizini Bijele kuće gdje je, kao i tokom prethodnih nedjelja, iznio neosnovane optužbe da je prevaren u nastojanju da bude reizabran.

Opoziv Trumpa i izborna prevara

U.S. President Donald Trump and Vice President Mike Pence
U.S. President Donald Trump and Vice President Mike Pence

Nakon što su njegove pristalice upale na Capitol, Trump im je na Twitteru poručio da "ostanu mirni" i da "podrže našu policiju i policiju Capitola", ali im je u video snimku rekao: "Volim vas, veoma ste posebni".

Većina glasača, 52 prema 45 odsto, rekla je da Trumpa treba ukloniti s funkcije prije nego što napusti Bijelu kuću 20. januara.

Međutim, razvrstani po strankama, velika većina republikanaca, 87 odsto, smatra da Trump ne bi trebalo da bude smijenjen sa funkcije, dok ogromna većina demokrata, 89 odsto, vjeruje da treba.

Nezavisni su bili ravnomjerno podijeljeni, sa 55 odsto njih koji su se zalagali za smjenjivanje i 43 odsto koji se tome protive.

Birači su takođe stranački podijeljeni po pitanju toga da li je na predsjedničkim izborima 2020. godine bilo rasprostranjenih prevara sa biračima, kao što je Trump tvrdio. Republikanci su rekli da je bilo široko rasprostranjene prevare birača - 73 prema 21 odsto, dok među demokratama 93 odsto smatra da nije bilo, a pet odsto da je bilo prevare.

Nezavisnih 60 odsto prema do 30 smatra da je došlo do široke prevare birača.

Juriš na Capitol

Birači bili podijeljeni i oko toga da li smatraju da je juriš na Capitol pokušaj puča. Njih 47 smatra da je to pokušaj puča, 43 odsto da nije, a 10 odsto nije sigurno.

U nekoliko pitanja, glasači su bili gotovo jedinstveni, uključujući i stav da bi pojedinci koji su upali na Capitol trebali da odgovaraju, s čim se složilo 91 odsto ispitanika.

Birači su se takođe široko složili, 81 odsto prema 12, da je ekstremizam veliki problem u Sjedinjenim Državama.

"Ne postoji ambivalentnost o tome kako se ponašati prema rulji koja je probila Capitol, a republikanci i demokrate imaju gotovo isti nivo uzbunjenosti zbog ekstremizma koji je stvorio zabrinjavajuće uporište", rekao je istraživač ankete Univerziteta Quinnipiac​ Tim Malloyu saopštenju za štampu.

US President-elect Joe Biden speaks at the Queen Theater on January 6, 2021, in Wilmington, Delaware.
US President-elect Joe Biden speaks at the Queen Theater on January 6, 2021, in Wilmington, Delaware.

Osvrćući se na vodstvo novoizabranog predsjednika Joea Bidena samo 31 odsto glasača vjeruje da će Biden moći da ujedini zemlju, dok je 56 odsto reklo da očekuje da će partijske podejle ostati iste kao i sada. Njih 40 odsto je reklo da nije sigurno.

Anketa je obuhvatila 1.239 registrovanih birača širom zemlje od 7. do 10. januara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG