Linkovi

Istražitelji UN-a: Ruske trupe počinile ratne zločine u Ukrajini


Pogrebnici nose sanduk sa tijelom neidentifikovanog civila koji je ubijen u Buči, u vrijeme ruske okupacije februar-mart 2022, tokom sahrane u Buči, nedaleko od Kijeva.
Pogrebnici nose sanduk sa tijelom neidentifikovanog civila koji je ubijen u Buči, u vrijeme ruske okupacije februar-mart 2022, tokom sahrane u Buči, nedaleko od Kijeva.

Istražitelji Ujedinjenih nacija kažu da postoje dokazi da su ruske snage koje su izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine počinile ratne zločine. Nezavisna međunarodna istražna komisija za Ukrajinu predstavila je svoje nalaze u petak Savjetu UN-a za ljudska prava.

Komisija je svoje istraživanje usredsredila na događaje od kraja februara i marta u regionima Kijeva, Černigiva, Harkova i Sumija. U njemu se navodi da su dokumentovana mnoga kršenja ljudskih prava, uključujući ilegalnu upotrebu eksplozivnog oružja, neselektivne napade u civilnim područjima, mučenje i seksualno i rodno zasnovano nasilje.

Predsjedavajući Komisije Erik Mese rekao je da je ruska ilegalna upotreba eksplozivnog oružja izazvala ogromnu patnju među civilnim stanovništvom i da je razlog za većinu smrtnih slučajeva koje su zabilježili posmatrači Ujedinjenih nacija.

On je rekao da su istražitelji iznenađeni velikim brojem pogubljenja u 16 gradova i naselja koje su posjetili.

"Uobičajeni elementi takvih zločina uključuju prethodno zatvaranje žrtava, kao i vidljive znakove pogubljenja na tijelima, kao što su ruke vezane na leđima, rane od vatrenog oružja na glavi i prerezana grla", rekao je Mese.

Komisija je intervjuisala više od 150 žrtava i svjedoka. Mese je rekao da su svjedoci dali dosljedne izvještaje o zlostavljanju i mučenju. Neki su izjavili da su prebačeni u zatvore u Ruskoj Federaciji, gdje su bili izloženi premlaćivanju, strujnim udarima i drugim prekršajima.

Mese je dodao da su istrage o slučajevima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja otkrile da su žrtve seksualnog zlostavljanja od strane ruskih vojnika bile u rasponu od četiri do 82 godine.

"Komisija je dokumentovala slučajeve u kojima su djeca silovana, mučena i protivzakonito zatočena", naveo je predsjedavajući nezavisne istražne komisije za Ukrajinu. "Djeca su također ubijena i povrijeđena u neselektivnim napadima eksplozivnim oružjem."

Anton Korinevič, ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine, rekao je da ovi zločini koje je počinila Rusija ne smiju ostati nekažnjeni. On poziva na osnivanje specijalnog tribunala sa specifičnom jurisdikcijom za zločin agresije na Ukrajinu.

Ruska Federacija se nije pojavila na saslušanju, što je činjenica zbog koje je predsjednik Savjeta rekao da žali.

Mese je rekao da "pokušaji komisije da se uključi u konstruktivan dijalog sa vlastima Ruske Federacije, nažalost, do sada nisu bili uspješni, ali mi ćemo istrajati u našim naporima".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov branio je rat Moskve u Ukrajini u četvrtak u Savjetu bezbjednosti UN-a.

On je optužio Kijev da ugrožava bezbjednost Rusije i "drsko gazi" prava Rusa i onih koji govore ruski u Ukrajini, dodajući da to "jednostavno potvrđuje da je odluka o sprovođenju specijalne vojne operacije bila neizbježna".

XS
SM
MD
LG