Linkovi

Prošla godina četvrta najtoplija, temperature blizu opasnih nivoa


Washington
Washington

Prošla godina bila je četvrta najtoplija u istoriji, a očekuje se da će se temperature u narednom periodu približiti nivoima koje većina vlada smatra opasnim za Zemlju, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija koji je objavljen u srijedu.

Među ekstremnim vremenskim uslovima 2018. godine, bili su požari u Kaliforniji i Grčkoj, suša u Južnoafričkoj Republici i poplave u Indiji.

Prosječne globalne temperature prošle godine su bile jedan stepen Celzijusa iznad pred-industrijskog doba, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija UN-a, na osnovu podataka američkih, britanskih, japanskih i evropskih meteoroloških agencija.

"Kada je riječ o temperaturama, dugoročni trend je daleko važniji od pojedinačnih godina, a taj trend raste. 20 najtoplijih godina zabilježeno je u posljednje 22 godine", saopštio je Petteri Taalas , generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije.

Posljedice požara u Kaliforniji
Posljedice požara u Kaliforniji

"Posljedice dugoročnog globalno zagrijavanje se već osjećaju - kada je riječ o priobalnim poplavama, talasima vrućina, intenzivnim padavinama i promenama u ekosistemu", naglasio je direktor Instituta za proučavanje svemira Gavin Schmidt, pri NASA-i.

Samo u Sjedinjenim Državama prošle godine je bilo 14 vremenskih i klimatskih katastrofa, sa pojedinačnom štetom većom od milijardu dolara. To obuhvata uragane i požare, pokazuju podaci američkih agencija.

Ova godina takođe je počela visokim temperaturama, pa je u Australiji zabilježen najtopliji januar. Suprotno globalnom trendu, Sjedinjene Države je prošle nedjelje zahvatio polarni talas.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, koji datiraju još od 19. veka, najtoplija godina bila je 2016., ispred 2015. i 2017., dok je 2018. četvrta najtoplija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG