Linkovi

Izrael poziva Kinu da pokaže solidarnost nakon što Peking nije osudio napade Hamasa


Podij s nacionalnim amblemom Narodne Republike Kine i logom kineskog Ministarstva vanjskih poslova
Podij s nacionalnim amblemom Narodne Republike Kine i logom kineskog Ministarstva vanjskih poslova

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je odgovorilo na iznenadni napad militanata Hamasa na Izrael pozivajući sve strane na suzdržanost, ponavljajući stav Rusije.

“Kina je duboko zabrinuta zbog trenutne eskalacije napetosti i nasilja između Palestine i Izraela. Pozivamo relevantne strane da ostanu smirene, budu suzdržane i odmah prekinu neprijateljstva kako bi zaštitili civile i izbjegli daljnje pogoršanje situacije", rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Temeljni izlaz iz sukoba leži u provedbi dvodržavnog rješenja i uspostavi neovisne Države Palestine", dodao je glasnogovornik.

Službenik izraelskog veleposlanstva u Pekingu u nedjelju je na platformi društvenih medija X napisao da Izrael očekuje snažniju osudu Hamasa od strane Kine.

"Kada se ljudi ubijaju, kolju na ulicama, ovo nije vrijeme za pozivanje na dvodržavno rješenje", rekao je novinarima u nedjelju Yuval Waks, viši dužnosnik izraelskog veleposlanstva u Pekingu.

Kina ne klasificira Hamas u Gazi kao terorističku skupinu, već ga smatra organizacijom otpora.

Veleposlanstvo Izraela u Kini također je pozvalo Peking da stane uz Izrael.

“Također se nadamo da Kina može pružiti solidarnost i podršku Izraelu u ovom teškom trenutku”, piše na platformi društvenog medija X.

"Kina želi biti viđena kao svjetska sila, ali, kao što pokazuje ovaj slab odgovor na jasne terorističke akcije, oni redovno ne uspijevaju djelovati", rekao je umirovljeni kontraadmiral Mark Montgomery koji je viši suradnik u Zakladi za odbranu demokratija sa sjedištem u Washingtonu. .

"Budući da su kineski interesi umotani u razvoj njihovih odnosa sa Saudijskom Arabijom i zaljevskim državama, oni neće osuditi Hamas i izraziti podršku Izraelu osim ako to nisu učinili Saudijci prvi, a nisu", dodao je Montgomery.

Drugi su skeptični u pogledu mogućnosti da Kina može posredovati u mirovnom sporazumu između Izraela i Palestine. Kina je posredovala u saudijsko-iranskom sporazumu o normalizaciji odnosa u martu.

“Kina želi sačuvati što je više moguće fleksibilnosti. Možda čak nosi i neku nadu [iako je nerealno] da bi mogla posredovati između to dvoje [izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma], kao što je učinila sa Saudijskom Arabijom i Iranom,” rekao je Aaron David Miller koji je viši suradnik u Washingtonu. sa sjedištem Carnegie Endowment for International Peace.

Tajvansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu u priopćenju da "oštro osuđuje terorističke i nasilne napade" koje je počinio Hamas protiv izraelskih civila, što je rezultiralo gubitkom nevinih života.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen napisala je na X: "U ime naroda i vlade Tajvana, izražavam svoju najdublju sućut svima onima koji su ozlijeđeni ili izgubili voljene u Hamasovom napadu na Izrael i izraelske civile."

XS
SM
MD
LG