Linkovi

Primirje traje, počinju pregovori u Egiptu


Gaza, 5. august 2014.
Gaza, 5. august 2014.

Khan Younis , Pojas Gaze

------------------------------------

Na stotine stanovnika Gaze već drugi dan diše lakše, a mnogi su se vratili kućama da ispitaju štetu, i vide može li se šta spasiti. Medjutim, oni čiji su domovi u najteže gadjanim područjima, su pri povratku naišli na neopisivo razaranje.

Na poljoprivredno područje u Khan Younis-u, nekoliko stotina metara od granice Gaze sa Izraelom stanovnici se vraćaju po prvi puta otkako je započela kopnena ofanziva Izraela prije više od dvije nedjelje.
Ahmed -- koji ne želi dati prezime- pokazuje mjesto gdje se nalazila njegova kuća. Bila je visoka tri sprata - a sada je obična ruševina.

“Ovo je prvi puta da nam je kuća uništena. Ne znam zašto. Svaki puta kada je rat, Izraelci samo uništavaju naše kuće. A ovdje žive obični ljudi. Nemaju nikakvih veza sa militantima. ”, kaže Ahmed.

Izrael je započeo ofanzivu na Gazu prije mjesec dana kako bi uništio mrežu Hamasovih tunela i raketne lokacije sa kojih Hamas granatira Izrael.

Khan Younis je jedno od najteže pogodjenih područja.

Otprilike 200,000 raseljenih stanovnika Gaze se uselilo kod rodjaka u drugim dijelovima Gaze, Oko četvrt miliona ljudi se sklonilo u škole koje su pretvorene u skloništa UN-a. A neki su ostali jednostavno na ulici.

Neki se nadaju povratku kući za stalno kada se borbe potpuno prekinu.

Om Omar al-Najar, čija porodica ima farmu u blizini granice, kaže da se njena kuća ne može popraviti, a sve iz kuće je spaljeno.

“Vraćamo se, i obnovićemo se nekako. Bombardirali su nas i prije i svaki puta smo se vraćali o obnavljalli kuću, pa ćemo i ovaj puta. To svaki puta uradimo, jer mi nemamo drugu zemlju. NIkada nećemo Izraelcima dozvoliti da uzmu našu zemlju.”, govori al Najar.

Budućnost za one koji su ostali beskućnici, je neizvjesna. Pronaći im neki smještaj će bit tek djelić ogromnog napora pomoći i obnove , koji će biti potrebni Gazi kada se rat okonča.

U medjuvremenu, govoreći u Ujedinjenim Narodima u New Yorku, palestinski predstavnik Riyad Mansour je rekao da je jasno da je Izrael agresor u ovom sukobu.

"Trenutno se sučeljavamo sa humanitarnom krizom u Gazi,a potrebe su ogromne. S današnjim danom, UNHCR je utvrdio da je više od 400 djece ubijeno - 419 , da budemo precizni, a na žalost bojimo se da bi se ovaj broj mogao povećati. Ima blizu tri hiljade ranjenih.", izjavio je Mansour.

Govoreći danas u Jerusalemy, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da Izrael istinski žali za svakom civilnom žrtvom u Gazi. On je medjutim okrivio Hamas , rekavši da grupa koristi civile kao ljudski štit, a da rakete na Izrael ispaljuje iz škola, džamija, i bolnica.
"Tragedija Gaze leži u tome da njome vlada Hamas, tiranska, fanatička grupa koja je uzrok civilnim žrtvama. Civilne žrtve su njihov PR. Dakle, oni žele civilne žrtve .", bile su riječi izraelskog premijera.

Pred razgovore u Egiptu, američki državni sekretar John Kerry je izjavio za BBC da obje strane jednostavno moraju pristati na uzajamne ustupke.

XS
SM
MD
LG