Linkovi

Islamske umjetnine sve privlačnija meta za kradljivce


Islamske umjetnine sve privlačnija meta za kradljivce
Islamske umjetnine sve privlačnija meta za kradljivce

S ulaskom zemalja Perzijskog zaljeva na tržište, cijene islamskih umjetnina vrtoglavo rastu, 30 do 40 posto godišnje

Medjunarodno tržište islamske umjetnosti je u usponu, s Londonom i Parizom kao glavnim centrima trgovine. Nedavno, jedna stranica iz drevnog primjerka Kurana prodana je za 200 tisuća eura. Medjutim visoke su cijene privukle i pozornost - kriminalaca.

Cuma Atabay, čelnik Povijesne zaklade Turske, nabraja nedavne kradje islamskih umjetnina. Tako su nestali tepisi stari stotine godina, pa čak i ulazna vrata jedne džamije iz 14. stoljeća. Atabay je o tome govorio na medjunarodnom skupu u Istambulu o borbi protiv rastućeg problema - kradje islamskih umjetnina.

Skupu je prisustvovao i William Robinson, direktor odjela londonske aukcijske kuće Christies za islamsku umjetnost i sagove. On kaže da su sa ulaskom zemalja Perzijskog zaljeva na tržište cijene islamske umjetnosti doživjele vrtoglavi skok: "Ukupan promet je jako porastao, počevši s 1997., kada je na tržište ušao Katar. Od onda sve poskupljuje, posebice u posljednje dvije ili tri godine - mislim čak 30 do 40% godišnje što je jako puno."

Tako visoke cijene potiču i rast na tržištu ukradenih predmeta. Mnogi od njih završe na poznatom 'velikom bazaru' u Istambulu. Stoljećima, taj je bazar - s labirintom uskih prolaza i tisućama dućana - bio mjesto gdje se mogao kupiti najfiniji nakit, tepisi i još puno toga. Medjutim, kako navodi šef policije Ismail Sahin, bazar je takodjer i središte krijumčara odnosno ilegalne trgovine.

Ismail Sahin predvodi predvodi borbu protiv krijumčarenja islamskih umjetnina, od kojih su mnoge namijenjene zapadnoeuropskom tržištu. On kaže da bande, koje obično broje tri ili četiri člana, ukradene premete iz muzeja ili džamija donose na velik bazar, preprodavačima koji imaju kontakte u Europi. On tvrdi da ih je jako teško zaustaviti jer mnoge džamije, pa čak i neki muzeji nemaju popise inventara ni adekvatnu zaštitu.

William Robinson iz aukcijske kuće Christie kaže da bi objavljivanje aukcijskih kataloga na Internetu pomoglo da se obuzda trgovina ukradenim predmetima: "To je jako ozbiljno pitanje. Pojava ukradenih premeta ne samo na našim dražbama vec i općenito na tržištu je u potpunosti protiv naših interesa, jer dovodi u pitanje cijelo tržište. Ako ne znamo da je predmet ukraden mi smo u vrlo teškoj poziciji, jer želimo da naši kupci imaju povjerenja u nas."

William Robinson usporedjuje današnju situaciju s onom iz devedesetih kada je pritisak javnosti prekinuo preprodaju umjetnina čiji su vlasnici bili žrtve nacističkog holocausta. On očekuje da ce bitka protiv ilegalne trgovine islamskim umjetninama biti isto tako žestoka, posebice zato jer postaje sve unosnija.

XS
SM
MD
LG