Linkovi

Los Angeles: Izložba naučnih postignuća u muslimanskom svijetu


Zapadnjački sistem brojeva su svijetom proširili muslimanski matematičari
Zapadnjački sistem brojeva su svijetom proširili muslimanski matematičari

Naučna izložba, koja je ranije prikazana u Londonu, Istanbulu i New Yorku, objašnjava naučna dostignuća u muslimanskom svijetu u poljima kao što je medicina, gdje su se doktori još prije hiljadu godina koristili hirurškim instrumentima modernog izgleda.

Izložba naučnih postignuća u muslimanskom svijetu je upravo otvorena u Los Angelesu. Pod nazivom 1001 otkriće, izložba prati Zlatno doba nauke u islamskom svijetu od 7-og do 17-og vijeka. Egipatski aktivista Wael Ghonim, koji se koristio internet društvenim mrežama da podstakne revoluciju u svojoj zemlji, i koji je posjetio izložbu, je rekao da tehnologija danas igra važnu ulogu u tom dijelu svijeta.

Zapadnjački sistem brojeva su svijetom proširili muslimanski matematičari, što je jedan od mnogobrojnih doprinosa srednjevjekovnog islamskog svijeta, civilizacije koja se protezala od Španije do Kine. Egipatski stručnjak za visoku tehnologiju Wael Ghonim, koji je radio za Google, je posjetio kalifornijski centar za nauku. On je doputovao u Sjedinjene države kako bi primio nagradu pod nazivom Profil hrabrosti, koju dodjeljuje bibliotekarska fondaciije John F.Kennedy. On je u predsjedničkoj biblioteci John F.Kennedija primio nagradu u ime egipatskog naroda. Wael Ghonim je pomogao da započne revolucija u kojoj je početkom godine, nakon 18 dana prosvjeda, zbačen predsjednik Hosni Mubarak.

Društveni mediji i internet, i tehnologija uopće, je bila od ključnog značaja u započinjaju revolucije u Egiptu. To vam pokazuje da se zapravo možete koristiti tehnologijom u dobre svrhe kako bi ste radili stvari koje su teoretski u prošlosti izgledale nemoguće, kaže gospodin Ghonim.

On dodaje da je nova tehnologija veoma dobro prilagođena u Egiptu, gdje su direktni osobni odnosi važni. On kaže da su komentari na stranicama kao što je Facebook postali političko oruđe za mlade Egipćane.

Oni su se time koristili kako bi izrazili svoje mišljenje, kako bi surađivali i organizirali se, kako bi se usprotivili nepravdi, mučenju i korupciji, kaže Wael Ghonim.

Egipatski aktivista Wael Ghonim
Egipatski aktivista Wael Ghonim

Naučna izložba, koja je ranije prikazana u Londonu, Istanbulu i New Yorku, objašnjava naučna dostignuća u muslimanskom svijetu u poljima kao što je medicina, gdje su se doktori još prije hiljadu godina koristili hirurškim instrumentima modernog izgleda. Posjetitelji mogu naučiti više o izumiteljima kao što je Abbas Ibn Firnas, koji je u 9-om vijeku izumio zračnu jedrilicu. Ekspert za obrazovanje Maurice Coles radi na školskom program o tom periodu, kojeg naziva prvom globalnom erom.

Imate ljude svake vjere, porijekla, gotovo svake kulture i boje kože koji su radili ka zajedničkom cilju. Kada pogledate ovu izložbu, vidjećete i kršćane i muslimane, hinduse, Sabejce koji više ne postoje, i oni su savršeno koegzistirali dugo vremena, kaže Maurice Coles.

Glumci u kostimima iz tog perioda dočaravaju te inovatore i objašnjavaju njihove izume. Interaktivni dio izložbe prikazuje napretke u poljima kao što su arhitektura i umjetnost. Ovakvo cvjetanje ideja je došlo u neobično vrijeme u Evropi, kaže Diane Perlov iz naučnog centra.

To je doista bilo cvjetanje umjetnosti i nauke u srednjem vijeku, u vrijeme kada je Evropa, prema mnogima, bila u mračnom dobu, kaže Diane Perlov.

U nedavnim prosvjedima na trgu Tahrir, Egipćani su se koristili društvenim internet stranicama i mobitelima sa kamerama.


U uveliko povezanom svijetu, gdje tehnologija može premostiti sve jazove, moramo shvatiti da smo svi isti i da imamo toliko toga zajedničkog. I vrijeme je da to shvatimo. Svako ima ulogu u ovom svijetu kako bi približio sve ljude svijeta, kaže Wael Ghonim.

Čak i ako nas to ne dovede do zlatnog doba, Wael Ghonim kaže da će pomoći da svijet bude bolje mjesto.

XS
SM
MD
LG