Linkovi

SAD: Boriti se protiv propagandne kampanje ISIS-a


Sjedinjene države pozivaju svoje saveznike da se bore sa propagandnom kampanjom Islamske države koja, kako stručnjaci kažu, ima veliku privlačnost širom srednjeg istoka. Ali neki analitičari kažu da je poražavanje militanata na bojnom polju neophodno kako bi se u potpunosti dobio taj rat.

Islamska država je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije i proglasila ih kalifatom ili islamskim carstvom. Militanti se koriste društvenim medijima kao što su Youtube i Twitter kako bi širili propagandu. James Jeffrey je bivši američki ambasador u Iraku.

Propaganda grupe je tehnički veoma usavršena, i ima stvarni utjecaj.

ISIS se koristi propagandnim video materijalom kako bi promovirao svoje pobjede, inspirirao simpatizere i privukao nove regrute. Američki zvaničnici kažu da partneri u koaliciji protiv ISIS-a moraju odlučno odbiti ideologiju te grupe i ponuditi alternative. Umirovljeni general John Allen kaže:

Svaki koalicioni partner ima jedinstvenu i ključnu ulogu da se tome suprotstavi, kaže John Allen.

Vlasti su zabrinute da bi propaganda ISIS-a mogla biti inspiracija za pojedinačne napade. Nedavno je jedan terorista u Kanadi ubio vojnika pred zgradom parlamenta prije nego je i sam ubijen. Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird kaže da se zemlje moraju boriti protiv ISIS-a na njegovom terenu.

Moramo pokušati da osvojimo srca ljudi ne samo u Siriji i Iraku, nego da se borimo protiv propagande i mitova koje oni šire, kaže John Baird.

Islamska država također objavljuje propagandni magazin čiji je cilj, kako se čini, regrutiranje jihadista sa zapada. U nedavnom članku su pokušali opravdati kidnapiranje djevojčica grupe Yazidi u Iraku i njihovu prodaju kao seksualne robove.

Ne možemo teljudeprivući na svoju stranu isticanjem naših naših vrijednosti. Mi kažemo da se zalažemo za osnaženje žena. Njima medjutim to nije važno. Oni ne žele ojačati žene, kaže James Jeffrey iz Washingtonskog instituta.

Nedavno je svijet gledao kako su kurdski borci Pešmerga stigli u grad Kobani na tursko-sirijskoj granici, u nastojanju da spriječe da militanti ISIS-a zauzmu taj grad. Višesedmični zračni napadi su usporili, ali ne i zaustavili napredovanja jihadista. Analitičari kažu da je pobjeda na bojnom polju od ključne važnosti za koaliciju protiv ISIS-a kako bi se svijet suprotstavio radikalnoj poruci islamista.

Jedan od razloga zašto se oni dopadaju mladima u regionu je jer pobjeđuju. Stoga je za njih vojska najvažnija.

State department se koristi društvenim medijima kao što su Twitter, Facebook i Youtube u nastojanju da se suprotstavi propagandi ISIS-a. Tu je i video čiji je cilj obeshrabriti potencijalne jihadiste da se pridruže toj terorističkoj grupi.

XS
SM
MD
LG