Linkovi

Irsko-tamilski bračni par stvara glazbu prožetu iskustvom izgnanstva i imigracije


Irsko-tamilski bračni par stvara glazbu prožetu iskustvom izgnanstva i imigracije
Irsko-tamilski bračni par stvara glazbu prožetu iskustvom izgnanstva i imigracije

Kad su se susreli, zapravo su otkrili da imaju mnogo toga zajedničkog – priče o kolonijalizmu, o otporu, ali i o poeziji, književnosti i glazbi

Najbolji način predstavljanja ovog bračnog para glazbenika možda je događaj kad su se po prvi put susreli njegovi roditelji, Irci, s njenima, iz Šri Lanke:

"Isprva smo bili prilično zabrinuti kako će naši roditelji reagirati na našu vezu, budući da smo različite vjere i iz različitih dijelova svijeta. Kad su se susreli, zapravo su otkrili da imaju mnogo toga zajedničkog – priče o kolonijalizmu, o otporu, ali i o poeziji, književnosti i glazbi. Moj mi je otac rekao: “Nije mi jasno zbog čega si se toliko brinula, pa oni su baš kao i naši ljudi.”

Šri Lanku je postala britanska kolonija 1802. godine, godinu dana nakon što je Britanija pripojila Irsku Ujedinjenom Kraljevstvu. To je ujedinjenje dovelo do zabrane keltskog, odnosno staro-irskog jezika, u Irskoj…

"Ako bi vas uhvatili da govorite irski, mogli su vas zatvoriti. A ako ste slučajno podučavali taj jezik, bili bi prognani."

Sličan problem, kaže Pireeni, bio je i s tamilskim jezikom na Šri Lanki: on se nije smio koristiti na sudovima i u školama. Iz tog zajedničkog iskustva nastala je pjesma Celtic Raag – na tamilskom, keltskom i engleskom:

I Colm i Pireeni došli su s otoka okruženih oceanima. Pireeni smatra da su se i keltski i tamilski razvijali pod utjecajem geografske prisutnosti oceana. A onda je jezik utjecao na glazbu i obrnuto, konstantna međusobna veza, kaže Colm:

Poezija moje žene prirodno je lirična, a temelj lirske poezije je glazba. Ja sam odrastao u Irskoj, gdje postoji snažna tradicija pjesništva. A Pireeni dodaje:

"Jednom je netko rekao da svaki pjesnik živi kao prognanik unutar vlastitog jezika, a da bi pisao poeziju, na svijet gleda postrance, osjećajući se u neskladu s njim, kako bi gledao na stvari sa svježim očima."

XS
SM
MD
LG