Linkovi

Juli-najsmrtonosniji mjesec u Iraku nakon 2008


Nasilje je velikim dijelom sektaško, i analitičari kažu da mu dodatno doprinosi politički zastoj u Bagdadu i prelazak pripadnika al Qaide iz sukoba u Siriji.

Juli je bio najsmrtonosniji mjesec u Iraku nakon 2008. Oko hiljadu ljudi je ubijeno, i mnogo više ranjeno. Nasilje, koje mjesecima eskalira, velikim dijelom je sektaško, i analitičari kažu da mu dodatno doprinosi politički zastoj u Bagdadu i prelazak pripadnika al Qaide iz sukoba u Siriji.

Samo u ponedjeljak u Iraku je eksplodiralo 17 bombi, pri čemu je najmanje 55 osoba ubijeno. Meta napada su bila naselja Šiita u Bagdadu i cijelom južnom dijelu zemlje. Karrar Faiz je u bombaškom napadu u Basri izgubio mlađeg brata.

Da li Bog ili Muhamed odobravaju takav čin. I do kada ćemo patiti, pita se Karrar Faiz.

Nasilje je zahvatilo najveći dio Iraka. Prošle sedmice su dva automobila bombe eksplodirala u Kirkuku na sjeveru zemlje. Militanti su također izveli napade na dva zatvora prošlog mjeseca, pri čemu je najmanje 500 zatvorenika pobjeglo, među njima i neki viši lideri al Qaide. Postavljene su dodatne barikade na cestama, ali frustracija zbog nedovoljne sigurnosti raste. Fawzi Abdul Karim je irački novinar.

I dalje dolazi do niza eksplozija. Krvoproliće se dešava u cijelom Iraku. Nažalost nijedan irački zvaničnik nije dao ostavku zbog svoje greške, kaže gospodin Karim.

Ujedinjeni narodi navode da je 1,057 osoba ubijeno u Iraku u julu. Oni su pozvali iračke lidere da poduzmu neposrednu i odlučnu akciju kako bi se zaustavilo, kako su naveli, besmisleno krvoproliće. Dok se nasilje pogoršava, irački političari su došli do zastoja, kaže profesor Saad Jawad, bivši profesor na univerzitetu u Bagdadu, a sada pri Londonskoj školi za ekonomiju.

Političke stranke u Iraku gotovo da ne čine ništa, ni po pitanju sigurnosti, ni službe svom narodu, ni političkog procesa. Oni su u stalnom međusobnom sukobu. Posljednje četiri godine živimo sa vladom bez ministra odbrane, i bez ministra unutrašnjih poslova. A to su upravo ministarstva zadužena za sigurnosnu situaciju, kaže gospodin Jawad.

On dodaje da su borci al Qaide uveliko bili poraženi u Iraku do 2008. Ali sukob u susjednoj Siriji je privukao militante al Qaide nazad u taj region, i nasilje se preljeva preko granice.

U posljednje vrijeme ih potiskuje sirijska vojska uz pomoć Hezbolaha i drugih iranskih elemenata i podrške. Stoga oni nemaju gdje drugo otići, već ukloniti se iz tog područja gdje su poraženi, u Irak i Liban, i upravo zbog toga vidite povećanje nasilja u te dvije zemlje, kaže Saad Jawad.

Ipak, nivo nasilja je daleko manji od sektaškog sukoba koje je zahvatio Irak 2007, kada je često svakog mjeseca živote gubilo i više od 3 hiljade ljudi.
XS
SM
MD
LG