Linkovi

IRAK: Američka i međunarodna pomoć mora biti obimnija


Irački vojnici na obuci pod nazdorom američkih vojnih instruktora
Irački vojnici na obuci pod nazdorom američkih vojnih instruktora

"Zaista je teško povjerovati da je prošlo godinu dana, da moramo živjeti ovdje, da okupacija Mosula traje toliko dugo."

Iračke vlasti pozdravile su odluku predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame da u Irak pošalje novu grupu vojnih instruktora i savjetnika kao dodatnu pomoć iračkim snagama u borbi protiv militanata Islamske države. Predsjedavajući iračkog parlamenta istovremeno poziva međunarodnu zajednicu da intenzivira pomoć u ratu protiv militanata koji kontroliraju velike dijelove Iraka. Činjenica da je proteklo godinu dana od kada su militanti preuzeli kontrolu na Mosulom i drže taj strateški važan grad pod svojim oružjem aktuelizira važnost još snažnije podrške iračkim regularnim vojnim snagama i vladi Iraka.

Iračani koji su izbjegli iz Mosula pred naletom militanata Islamske države su još uvijek u izbjegličkim kampovima formiranim na području iračkog Kurdistana. Jedan od njih kaže:

"Zaista je teško povjerovati da je prošlo godinu dana, da moramo živjeti ovdje, da okupacija Mosula traje toliko dugo."

Militatnti ISIS-a kontroliraju i veliki dio iračke provincije Anbar. Prošlog mjeseca iračka armija je, podržavana Sjedinjenim Državama i drugim zemljama saveznicama, pokrenula opsežnu ofanzivu za prezuimanje kontrole nad tim područjem. Prije dva dana predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama odobrio je slanje 450 vojnih instruktora i savjetnika u Irak. Time je američki vojni kontingent u Iraku povećan na 3 i po hiljade osoba. Dan kasnije, u jučerašnjem intervjuju za Glas Amerike predsjedavajući iračkog parlamenta Salim al-Jibouri istakao je da je Iraku potrebna još veća međunarodna pomoć:

"Odluka američke administracije je dobar korak i indikacija da će Sjedinjene Države i dalje vrlo ozbiljno biti na našoj strani u borbi militanata Islamske države. Očigledno je, međutim, da to nije nivo potreban za konačnu i brzu pobjedu i Iračani žele i potrebna im je veća pomoć i solidarnost međunarodne zajednice i, posebno, veća američka pomoć."

Sjedinjene Države će iračkim snagama isporučiti dodatno oružje i opremu, uključujući i lokalne oružane milicije koje se bore pod komandom iračke armije. Kongresmen Ed Royce, takođe u razgovoru za Glas Amerike, ponovio je ranije više puta izrečenu konstataciju da iračka vlada mora poboljšati saradnju sa sunitskim i kurdskim plemenima čiji se pripadnici bore protiv militanata ISIS-a i dodao:

"Ono ja poručujem iračkoj vladi je - ako vi nećete dati oružje Kurdima da se mogu braniti i boriti, ako vi nećete dati oružje plemenima koja se bore protiv militanata na području Anbara, to će uraditi Sjedinjene Države. Mi trebamo jasno reći Bagdadu da se to mora učiniti... jer su Kurdi i ta plemena oni koji trpe velike žrtve na linijama fronta."

Kongresmen Royce takođe ističe da bi bila velika greška slati na područja na kojima žive irački suniti i Kurdi snage šiitskih milicija, podržavanih iz Irana, da se bore protiv militanata ISIS-a.

IRAK: Američka i međunarodna pomoć mora biti obimnija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG