Linkovi

Nakon vojske, da li će diplomacija stabilizirati Irak?


Povlačenje američkih borbenih jedinica iz Iraka
Povlačenje američkih borbenih jedinica iz Iraka

31. augusta, predsjednik Barack Obama će održati poseban govor o ratu u Iraku. 31. august je, naime, rok, kojeg je predsjednik odredio za povlačenje svih američkih borbenih jedinica iz te zemlje. U Iraku će do kraja 2011. ostati oko 50 hiljada američkih vojnika u neborbenim jedinicama.

Smanjivanje američkog vojnog prisustva odražava promjene u američkom pristupu Iraku, od vojnog ka diplomatskom. Ali uz još uvijek slabašnu sigurnost i činjenicu da iračka vlada još nije formirana, analitičari se pitaju da li američka diplomacija može biti efikasna.

Iračani se na razne načine snalaze da dodju do struje
Iračani se na razne načine snalaze da dodju do struje

Predsjednik Barack Obama kaže da prelazi sa vojnih na diplomatska nastojanja da pomogne stabilizaciji Iraka. Američka ambasada u Bagdadu je najveća na svijetu.

Washington planira da otvori konzulat i urede u još četiri iračka grada. Diplomati u sjevernom kurdskom gradu Erbilu će raditi na suzbijanju Arapsko-Kurdskih napetosti. Konzulat u Basri na jugu zemlje će pomagati američkim kompanijama da rade u tom naftom bogatom regionu.

Na hiljade američkih vojnika su ovog mjeseca napustili Irak. Manal Omar, koja vodi irački program u Američkom institutu za mir kaže da iračane brine šta će se sljedeće desiti:

Manal Omar, Američki institut za mir u Washingtonu
Manal Omar, Američki institut za mir u Washingtonu

"Oni čuju šta Obama govori, ali ono što vide je u stvari veliko povlačenje, i pitaju se da li iza riječi, zaista stoji snaga. To je veliko pitanje za Iračane. Prosječni Iračanin se pita - Da li nas Amerikanci zaista ostavljaju?"

50 hiljada američkih vojnika koji će ostati u Iraku će se fokusirati na sigurnost američkih civila, suprostavljanje pobunjenicima i trening iračkih snaga sigurnosti.

U 2011. planirano je da se preostali američki vojnici povuku iz Iraka. Ali general Ray Odierno, najviši američki zapovjednik u Iraku, kaže da bi neke jedinice mogle ostati i nakon toga.

Ken Pollack, ekspert za Irak u Institutu Brookings, kaže da neki Iračani žele da američki vojnici ostanu:

Ken Pollack, Brookings Institut Washington
Ken Pollack, Brookings Institut Washington

"Postoji osjećaj da Amerikanci odlaze, da povlače sve svoje vojnike bez obzira na dogadjanja u Iraku. To, sa jedne strane, na neki način podstiče strah kod Iračana. Trenutno, svaki Iračanin želi da Sjedinjene Države odu, i u isto vrijeme se plaši da će zaista i otići."

Neuspjeh da se formira iračka vlada komplikuje američke napore. Premijer Nouri al-Maliki i bivši premijer Ayad Allawi se bore oko formiranja nove vlade. Allawijeva partija je u martu tijesno pobjedila na parlamentarnim izborima.

Pollack se nedavno susreo sa zvaničnicima u Iraku i kaže da ne vidi mogućnost skorog dogovora:

"Svi ključni lideri vjeruju da su im izbori dali za pravo da vode zemlju. Ali, naravno, ne mogu se složiti ko zaista ima to pravo, ili kako će to učiniti zajednički i u stvari pokrenuti zemlju naprijed, i niko nema dobru ideju kako sadašnje stanje okončati."

Manal Omar kaže Sjedinjene Države mogu zadobiti podršku u Iraku pomažući unaprijedjenje osnovnih usluga:

"Ljudi su razočarani nedostatkom svakodnevnih usluga. Iračani su zapanjeni da još uvijek ima problema sa električnom energijom i vodom i očekuju od Amerikanaca da se to riješi. I, ukoliko diplomatski napori pokažu napredak u toj oblasti, mislim da će irački narod znatno više suradjivati."

Do oktobra 2011. State Department treba da preuzme odgovornost za trening iračke policije, i da plati troškove svog prisustva u Iraku, moraće uvjeriti Kongres da je bolje trošiti više novca na diplomatiju nego na vojne operacije.

XS
SM
MD
LG