Linkovi

Izbori u Iraku i budućnost Srednjeg istoka


Izbore u Iraku mnogi su proslavili pjesmom i igrom
Izbore u Iraku mnogi su proslavili pjesmom i igrom

Nakon što je na parlamentarnim izborima osvojio najviše mjesta, ali nedovoljno za parlamentarnu većinu, bivši premijer Iraka Ayad Allawi poziva na nacionalno jedinstvo. Allawijeva sekularna koalicija vodi za dva mjesta u odnosu na šiitsku koaliciju sadašnjeg premijera Nouria al-Malikia, koji zahtijeva ponovno prebrojavanje glasova. U isto vrijeme razni politički blokovi su u kombinacijama za formiranje nove vlade Iraka.

Bilo je to slavlje za neke Iračane, i razočarenje za druge nakon što su izbori završeni sa tako tijesnim rezultatom. S obzirom da ni jedan politički blok nije osvojio većinu, Iračka koalcija bišeg premijera Ayada Allawia, koja je osvojila najviše mjesta, će biti prva koja će pokušati da formira buduću vladu.

Gospodin Allawi je Iračane pozvao da krenu naprijed:

"Ja čvrsto vjerujem da se stabilnost ne može ostvariti ukoliko ne razvijemo suradnju u Iraku. Kada kažem suradnju, mislim na suradnju u punom smislu, u kojoj nema razlika izmedju Kurda, Arapa, Shiita, Sunita, muslimana ili ne muslimana."

Irački premijer Nouri al-Maliki upućuje sličan poziv, čak i dok dovodi u pitanje rezultate izbora. Njih obojica su šiiti. Ali, Allawieva Iračka koalicija je osvojila više glasova manjinskih sunita.

Kenneth Pollack je ekspert za Srednji istok na Institutu Brookings u Washingtonu:

"Suniti su za njega glasali jer vjeruju da će on, bez obzira što je šiit predstavljati i njihove interese i da će na sve u Iraku gledati jednako. I ja mislim da je bilo mnogo drugih ljudi koji su za njega glasali jer on predstavlja pravac kojim oni žele da Irak krene i njegov politički pokret ostavlja po strani stare sektaške nesuglasice u politici i umjesto toga se fokusira na potrebu Iraka da krene naprijed."

Medjutim, ukoliko Allawi ne bude u stanju formirati vladajuću koaliciju, Maliki bi mogao biti sljedeći.

Naime, ukoliko Allawi ne uspije, predsjednik Jalal Talabani će za mandatara izabrati lidera drugog političkog bloka. Eksperti kažu da bi Maliki mogao pridobiti podršku druge šiitske koalcije i, takodjer, Kurda.

Henry Barkey je ekspert za pitanje Kurda u Zadužbini za medjunarodni mir Carnegie u Washingtonu. On kaže da Kurdi strahuju da bi irački predsjednik Talabani, koji je Kurd, mogao biti uklonjen sa vlasti:

"Predsjednik Talibani je bio ujedinitelj. Svi kažu: Kurdi, šiiti, suniti da je obavio veoma dobar posao. Ali ako na toj poziciji više ne bude Kurd, u sadašnjoj situaciji to može poslati signal da možda Kurdi nisu poželjni u Iraku ili da ih to gura u drugu poziciju."

Američki zvaničnici kažu da su izbori primjer kojeg drugi na Srednjem Istoku trebaju slijediti.

Vlade susjednih zemalja su pažljivo pratile glasanje u Iraku, kao Iran koji nastoji ostvariti svoj uticaj.

Brian Katulis prati dogadjanja na Srednjem istoku u Centru za Američki napredak u Washingtonu:

"Sve susjedne zemlje su na odredjeni, tih, način igrale ulogu i to su, gotovo, bili izbori o budućnosti Srednjeg istoka i kako će on izgledati - da li će Irak više naginjati prema Teheranu, ili će nova vlada nastojati da se poveže sa svim svojim susjedima."

Ukoliko stvaranje koalcije potraje, to bi premijeru Malikiju moglo otežati da vlada, kažu analitičari. I to bi moglo otvoriti vrata dodatnom nasilju, kaže gospodin Katulis:

"Aktualni premijer će biti politički faktor i bilo koju akciju da poduzme će svaka partija tumačiti kao pokušaj uticaja na formiranje nove vlade."

I dok traje proces formiranja nove vlade, Sjedinjene Države ostaju pri ranijoj odluci da polovinu svojih snaga povuku iz Iraka do kraja augusta.

XS
SM
MD
LG