Linkovi

Iranski nuklearni fizičar Shahram Amiri na putu za Teheran


Iranski nuklearni fizičar Shahram Amiri na putu za Teheran
Iranski nuklearni fizičar Shahram Amiri na putu za Teheran

Iranska novinska agencija IRNA navodi jednog višeg dužnosnika u parlamentu koji je rekao da bi se Sjedinjene Države 'trebale ispričati zbog Amirijeve otmice'.

Iranski dužnosnici su priopćili da se nuklearni fizičar Shahram Amiri, koji je nestao prije više od godinu dana i misteriozno se pojavio u Washingtonu, nalazi na putu za Iran.

Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da Amiri u Teheran dolazi preko Katara.

Amiri je napustio Iran u lipnju 2009. godine. Iranski dužnosnici kažu da je bio 'predan' agentima američke obavještajne službe dok se nalazio u Saudijskoj Arabiji.

Sjedinjene Države poriču da su otele Amirija.

U ponedjeljak ovaj se znanstvenik pojavio u pakistanskom veleposlanstvu u Washingtonu, koje predstavlja iranske interese u Sjedinjenim Državama.

Jučer je američka državna tajnica Hillary Clinton rekla da je Amiri u Sjedinjenim Državama dobrovoljno i da je slobodan napustiti zemlju kad god to poželi.

Iranska novinska agencija IRNA navodi jednog višeg dužnosnika u parlamentu koji je rekao da bi se Sjedinjene Države trebale ispričati zbog Amirijeve otmice.

Iranska državna novinska agencija kaže da je Shahram Amiri znanstvenik s teheranskog sveučilišta Malek Ashtar. Tvrdi se da je on otet tijekom prošlogodišnjeg hodočašća u Saudijskoj Arabiji.

Međutim, američke novinske agencije navode neimenovane dužnosnike koji kažu da je Amiri prebjegao s ciljem da pomogne Sjedinjenim Državama da saznaju više o iranskom nuklearnom programu.

Evo kako je ovaj slučaj počeo i završio:

U lipnju 2009. Amiri je nestao u Saudijskoj Arabiji. U prosincu iste godine iranski ministar vanjskih poslova Manučer Mottaki optužio je Sjedinjene Države da su otele Amirija. U ožujku ove godine američka televizijska mreža ABC izvijestila je da je Amiri prebjegao u Sjedinjene Države i da pomaže Središnjoj obavještajnoj agenciji CIA-i. Prošli mjesec pojavio se cijeli niz video snimaka u kojima Amiri daje kontradiktorne informacije o sebi.

U jednom videu, čovjek koji tvrdi da je Shahram Amiri kaže da je kidnapiran od strane američkih agenata. A u drugom, čovjek koji tvrdi da je Amiri kaže da je došao u Sjedinjene Države kako bi nastavio znanstvenu karijeru.

Američki dio priče završava u ponedjeljak, kad se Shahram Amiri pojavio u pakistanskom veleposlanstvu ovdje u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG