Linkovi

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila teretni brod povezan sa Izraelom


Na ovoj fotografiji snimljenoj sa video snimka, iranski komandos se spušta iz helikoptera u napadu na MSC Aries u Hormuskom moreuzu 13. aprila 2024.
Na ovoj fotografiji snimljenoj sa video snimka, iranski komandos se spušta iz helikoptera u napadu na MSC Aries u Hormuskom moreuzu 13. aprila 2024.

Komandosi iz iranske paravojne Revolucionarne garde spustili su se iz helikoptera na kontejnerski brod koji je povezan s Izraelom, u blizini Hormuškog moreuza i zaplijenio brod u subotu, posljednji u nizu napada između dvije zemlje.

Bliski istok se pripremio za potencijalnu iransku odmazdu zbog navodnog izraelskog napada ranije ovog mjeseca na iransku konzularnu zgradu u Siriji u kojem je ubijeno 12 ljudi, uključujući višeg generala garde koji je tamo nekoć komandovao ekspedicionim snagama Kuds.

Izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze je u međuvremenu star šest mjeseci i raspiruje višedecenijske tenzije u cijelom regionu. S obzirom da su snage koje podržava Iran, poput Hezbolaha u Libanu i jemenskih Huti pobunjenika također uključen u borbe, svaki novi napad na Bliskom istoku prijeti eskalacijom tog sukoba u širi regionalni rat.

Iranska državna agencija IRNA saopćila je da je jedinica specijalnih snaga gardijske mornarice izvela napad na brod, MSC Aries pod portugalskom zastavom, teretni brod povezan sa londonskom Zodiac Maritime.

Zodiac Maritime je dio Zodiac grupe izraelskog milijardera Eyala Ofera. Zodiac je odbio da komentariše i uputio je pitanja MSC-u. MSC sa sjedištem u Ženevi kasnije je priznao zapljenu i rekao da je na brodu bilo 25 članova posade. IRNA je rekla da će garda odvesti brod u iranske teritorijalne vode.

Ranije je zvaničnik odbrane Bliskog istoka, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o obavještajnim pitanjima, podijelio snimak napada za Associated Press. U njemu se vide iranski komandosi kako se spuštaju na gomilu kontejnera smještenih na palubi broda.

Može se čuti kako član posade na brodu govori: "Nemojte izlaziti." Zatim kaže svojim kolegama da odu do brodskog mosta dok se više komandosa spušta na palubu. Jedan komandos se može vidjeti kako kleči iznad ostalih kako bi im pružio potencijalnu zaštitu.

Video je korespondirao sa poznatim detaljima.. Također se činilo da je korišteni helikopter Mil Mi-17 iz sovjetske ere, koji su garda i Huti koristili u prošlosti za iskrcavanje komandosa na brodovima.

Pomorske trgovinske operacije britanske vojske opisale su brod kao "zaplijenjen od strane regionalnih vlasti" u Omanskom zaljevu kod emiratskog lučkog grada Fujairah, bez detaljnijeg objašnjenja.

Tjesnac Hormuz
Tjesnac Hormuz

MSC Aries je posljednji put lociran kod Dubaija na putu prema Hormuškom moreuzu u petak. Brod je isključio podatke o praćenju, što je uobičajeno za brodove povezane s Izraelom koji se kreću kroz regiju.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je nacije da gardu navedu kao terorističku organizaciju.

Iran je "zločinački režim koji podržava Hamasove zločine i sada provodi piratske operacije kršeći međunarodno pravo", rekao je Katz.

Iran je od 2019. godine sudjelovao u nizu zapljena brodova, a napadi na brodove mu se pripisuju usred stalnih tenzija sa Zapadom zbog njegovog brzog napredovanja nuklearnog programa.

Iran je od novembra povukao svoje napade na brodove dok su Huti gađali brodove u Adenskom zaljevu i Crvenom moru. Napadi Hutija usporili su se posljednjih sedmica nakon što je završio muslimanski sveti mjesec posta Ramazan, a pobunjenici su se suočili s višemjesečnim zračnim napadima pod vodstvom SAD-a prema njima.

U prethodnim zapljenama, Iran je ponudio početna objašnjenja o njihovim operacijama kako bi izgledalo kao da napadi nemaju nikakve veze sa širim geopolitičkim tenzijama - iako je kasnije to priznao. U subotnjem napadu, međutim, Iran nije ponudio nikakvo objašnjenje za zapljenu osim da je rekao da MSC Ovan ima veze s Izraelom.

Danima su iranski zvaničnici do i uključujući vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija prijetili da će "ošamariti" Izrael zbog napada u Siriji. Zapadne vlade su izdale upozorenja svojim građanima u regionu da budu spremni za napade.

Međutim, Iran je u prošlosti uglavnom izbjegavao direktan napad na Izrael, uprkos tome što je provodio ciljano ubijanje nuklearnih naučnika i višestruke sabotažne kampanje protiv iranskih atomskih lokacija. Iran je, međutim, decenijama gađao izraelske ili jevrejske mete preko proxy snaga.

Ranije ove sedmice, general garde Ali Reza Tangsiri, koji nadgleda njene pomorske snage, kritizirao je prisustvo Izraelaca u regionu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. UAE su 2020. postigli diplomatsko priznanje Izraela, nešto što je dugo razbjesnilo Teheran.

Znamo da dovođenje cionista u ovu tačku nije samo zbog ekonomskog rada,” navodno je rekao Tangsiri. „Sada, oni zaista obavljaju sigurnosne i vojne poslove. Ovo je prijetnja i to ne bi trebalo da se desi.

SAD, glavni podržavalac Izraela, stale su uz tu zemlju uprkos rastućoj zabrinutosti zbog izraelskog rata u Gazi u kojem je ubijeno više od 33.600 Palestinaca i ranjeno više od 76.200, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze. Izraelski rat je počeo nakon Hamasovog terorističkog napada 7. oktobra na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a oko 250 drugih uzeto kao taoci.

U petak je američki predsjednik Joe Biden upozorio Iran da ne napada Izrael i rekao da smatra da će se iranski napad na Izrael vjerovatno dogoditi "prije nego kasnije".

"Pomoći ćemo u odbrani Izraela, a Iran neće uspjeti", rekao je Biden.

Omanski zaljev nalazi se u blizini Hormuškog tjesnaca, uskog ušća Perzijskog zaljeva kroz koje prolazi petina ukupne globalno trgovane nafte. Fujairah, na istočnoj obali Ujedinjenih Arapskih Emirata, glavna je luka u regiji za brodove koji preuzimaju novi teret nafte, preuzimaju zalihe ili razmjenjuju posadu.

Od 2019. godine, vode u blizini Fujaire su doživjele niz eksplozija i otmica. Američka mornarica okrivila je Iran za napade minama na brodove koje su oštetili tankere. UAE su, u međuvremenu, nastojali da poprave odnose s Iranom i izdali su saopštenje u kojem osuđuju sumnjivi izraelski napad u Siriji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG