Linkovi

Washington-Teheran-Rijad: Zajednički protiv Islamske države


Saudijska Arabija će biti važan dio napora Obamine administracije da se oformi međunarodna koalicija kako bi se suočilo sa ekstremističkom grupom Islamska država, dok je Iran već dio te borbe.

Saudijska Arabija će biti važan dio napora Obamine administracije da se oformi međunarodna koalicija kako bi se suočilo sa ekstremističkom grupom Islamska država. Iran je već dio te borbe, podržavajući novu vladu u Bagdadu i pomažući naoružavanju Kurda. Sada se postavlja pitanje na koji način Washington može uspostaviti ravnotežu između dugogodišnjeg nepovjerenja između Teherana i Rijada, u trnucima kada Iran nezvanično surađuje u borbi protiv islamske države.

U borbi protiv militanata islamske države u Iraku, američki zračni napadi pružaju podršku napredovanjima kurdskih snaga. Ali predsjednik iračkog kurdistanskog regiona, Massoud Barzani, kaže da je Teheran taj koji pomaže Kurdima na terenu.

Zamolili smo naše prijatelje da naoružaju naše snage i pošalju nam oružje, i islamska republika Iran je bila prva koja nam je poslala oružje koje nam treba, kaže gospodin barzani.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif je rekao da je Teheran otvoren suradnji na širem pristupu suočavanja sa islamskom državom.

Spremni smo razgovarati na međunarodnom nivou sa drugim zemljama i međunarodnom zajednicom u cjelini o tome šta je potrebno uraditi u Iraku i Siriji i cijelom regionu, rekao je Javad Zarif.

U trenucima dok američki državni sekretar John Kerry gradi međunarodnu koaliciju protiv islamske države, iranska uključenost u tu borbu, čak i van zvanične koalicijie, mogla bi biti problem za Washington, kaže bivši američki ambasador u Iraku Ryan Crocker.

Mislim da bi to moglo iračke Sunite povesti u sasvim pogrešnom pravcu. Mislim da bi to moglo dovesti do ozbiljnih problema u našim odnosima sa Egiptom, Saudijskom arabijom i drugim zaljevskim zemljama u trenucima kada svi moramo što tješnje surađivati u borbi protiv zajedničke prijetnje, rekao je gospodin Crocker.

Analitičar pri institutu za mir Steve Heydemann kaže da ozbiljnost te prijetnje dovodi do neočekivanih savezništava.

Iran i Saudijska arabija su ljuti neprijatelji po mnogim pitanjima, pa ipak se nalaze u situaciji u kojoj su primorani da razmotre mogućnost suradnje protiv neprijatelja koji je u posljednja dva mjeseca drastično proširio svoju teritoriju na kojoj operira, kaže gospodin Heydemann.

Takvo napredovanje povećava izglede za suradnju, kaže profesorica na univerzitetu Georgetown Nora Bensahel.

Vjerovatno nećemo vidjeti da Sjedinjene države na sva zvona objavljuju suradnju sa Iranom, kao ni sami Saudijci. Ali to bi ipak moglo dovesti do tiše i veće podjele obavještajnih informacija iza kulisa, kako bi se suočilo sa zajedničkom prijetnjom usprkos drugim interesima kojima bi se mogli oštro protiviti, kaže Nora Bensahel.

Upravo zato bi zemlje Perzijskog zaljeva mogle po strani ostaviti svoja razilaženja sa Iranom, kaže profesor univerziteta American Akbar Ahmed.

To ima smisla, to je uveliko plemenska konfiguracija. Na taj način operiraju plemena i klanovi kada se suoče sa zajedničkom prijetnjom. Oni se na trenutak ujedine, a možda nastave svoja sukobljavanja u drugim oblicima i u drugim trenucima, kaže gospodin Ahmed.

On dodaje da je jedan od najjasnijih znakova otopljavanja odnosa između Saudijske arabije i Irana entuzijazam sa kojim je Rijad pozdravio novu vladu u Bagdadu, koju još uvijek vode Šiiti koje podržava Iran, ali koja obećava da će uključivati i veći broj iračkih Sunita i Kurda.

XS
SM
MD
LG