Linkovi

Iranski ministar vanjskih poslova kaže da su Iran i SAD razmjenjivali poruke proteklih sedmica


Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian

Iran i Sjedinjene Države razmjenjivali su poruke tokom rata Izraela protiv Hamasa u Gazi, uključujući o libanonskoj oružanoj grupi Hezbolah, rekao je u subotu iranski ministar vanjskih poslova.

"Tokom ovog rata i posljednjih sedmica došlo je do razmjene poruka između Irana i Amerike", rekao je Hossein Amirabdollahian preko prevoditelja na konferenciji za novinare kojom je završena jednodnevna posjetu Bejrutu.

Rekao je da su Sjedinjene Države zatražile od Teherana da zatraži od Hezbolaha, kojeg podržava Iran, "da se u potpunosti ne uključuje u ovaj rat protiv" Izraela.

Hezbolah je razmjenjivao gotovo svakodnevnu vatru s izraelskom vojskom duž libansko-izraelske granice kako bi podržao svog palestinskog saveznika Hamas, i obećao je da će se "boriti do kraja" ako Izrael pokrene potpuni rat protiv Libana.

Izrael je pokrenuo rat za koji kaže da ima za cilj uništenje Hamasa nakon što je islamistička grupa izvela smrtonosni prekogranični teroristički napad na južni Izrael 7. oktobra.

Sukob je zahvatio čitav region, a ranije ovog mjeseca Washington je izveo napade na iranske grupe u Iragu, Siriji i Jemenu u znak odmazde za smrtonosni napad na američke trupe u Jordanu.

Amirabdollahian je u subotu upozorio Izrael da ne preduzima bilo kakve korake ka širem ratu protiv Libana, rekavši da bi to bio "posljednji dan" izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Također je rekao da Iran vidi političko rješenje kao jedini način da se okonča rat u Gazi.

"Iran i Libanon potvrđuju da rat nije rješenje i da apsolutno nikada nismo nastojali da ga proširimo", rekao je Amirabdollahian na konferenciji za novinare ranije u subotu zajedno sa svojim libanonskim kolegom Abdallahom Bou Habibom.

Također je rekao da Teheran pregovara sa Saudijskom Arabijom o političkom rješenju neprijateljstava u Gazi.

Hamas je ove sedmice predložio prekid vatre od četiri i po mjeseca, tokom kojeg bi preostali taoci koje drži Hamas bili oslobođeni, a Izrael bi povukao svoje trupe iz Gaze.

Netanyahu je to odbacio i najavio da će se boriti i dalje. Ali Amirabdollahian je rekao da Hamas predstavlja ideje zasnovane na "realističkom gledištu" i da ih treba široko podržati kako bi se okončao rat.

Amirabdollahian se u subotu sastao s privremenim premijerom Libana, ministrom vanjskih poslova, predsjednikom parlamenta i šefom Hezbolaha Sayyedom Hassanom Nasrallahom. Televizija Al-Manar Hezbollaha rekla je da su ministar vanjskih poslova i Nasrallah razmotrili najnovija dešavanja u Gazi i južnom Libanu, uključujući "blisku budućnost situacija u Libanu."

Amirabdollahian bi trebao otputovati u Siriju, prema sirijskim medijima, i tamo će se sastati s najvišim zvaničnicima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG