Linkovi

Vijesti

Iran: Oduzeta akreditacija dopisniku New York Timesa

Arhiv - dopisnik New York Timesa iz Irana Thomas Erdbrink

Vlasti Irana oduzele su bez objašnjenja akreditaciju dopisniku New York Timesa u Teheranu Thomasu Erdbrinku, javio je američki list.

List ističe da se nada da će Erdbrinku uskoro biti dozvoljeno da ponovo radi svoj posao.

Oduzimanje akreditacije novinaru izvršeno je usljed pojačanih tenzija između SAD i Irana, koje su proizvod istupanja Amerike iz Sporazuma o nuklearnom programu Irana prije godinu dana.

Iz New York Timesa kažu da je dozvola Erdbrinku oduzeta prije četiri mjeseca i da on od februara ne može da radi svoj posao, te je list odlučio da situaciju iznese u javnost, nakon nedavnih spekulacija i komentara na društvenim mrežama.

"Zvaničnici iranskog Ministarstva spoljnih poslova u više navrata su ubjeđivali New York Times da će gospodinu Erdbrinku uskoro biti vraćena akreditacija, ali nisu objasnili zbog čega se to odgađa niti zašto mu je ona oduzeta", izjavio je urednik rubrike vijesti iz svijeta Michael Slackman.

Iranska misija pri UN nije komentarisala situaciju, kao ni državni mediji u Iranu, prenio je AP.

Erdbrink je državljanin Holandije i ranije je radio za list Washington Post, a oženjen je iranskim fotografom Newshom Tavakolian.

See all News Updates of the Day

Maradonin ljekar pod istragom zbog smrti fudbalera

Građani u Napulju pale svijeće za preminulog Maradonu.

Argentinska policija pretražila je kuću i ordinaciju ljekara preminulog Diega Maradone i uzela podatke iz zdravstvenog kartona, u istrazi koja se vodi zbog smrti fudbalske legende.

Neurolog Leopoldo Luke rekao je da je policiji predao sve dokumente o liječenju Maradone, svoje kompjutere i mobilne telefone.

Luke je kroz suze izjavio da je njegovo liječenje Maradone, koji je 3. novembra imao operaciju na mozgu, bilo u skladu sa propisima.

"Uradio sam najbolje za Diega, siguran sam u to, najbolje što sam mogao", rekao je neurolog koji nije bio glavni Maradonin ljekar, već samo jedan član tima.

Istragu o smrti fudbalera traže članovi njegove porodice.

Maradona je patio od brojnih zdravstvenih problema, od kojih su mnogi uzrokovani upotrebom droge i alkohola. Nekoliko puta je zbog toga bio na ivici smrti, 2000. i 2004. godine.

Neurolog Luke je rekao da je fudbaler bio težak pacijent i da ga je nekoliko puta izbacio iz kuće.

"Diego je radio šta je htio, a bila mu je potrebna pomoć. Ali, nije bilo načina da doprete do njega", kazao je ljekar.

Maradona je preminuo 25. novembra, a kao uzrok smrti poslije obdukcije je naveden srčani udar.

Biden slomio stopalo dok se igrao sa psom

Kolona vozila u kojoj je izabrani predsjednik Joe Biden prebačen na ortopedsku klinku u Delawareu.

Godinama su kućni ljubimci u Bijeloj kući imali ulogu da učine da njihovi domaćini izgledaju humanije. Ipak, pas izabranog predsjednika, dvogodišnji njemački ovčar Major, je malo pretjerao u tome jer se Joe Bidne sapleo i polomio stopalo dok se igrao sa njim.

Bidenu su konstatovane frakture dvije kosti u stopalu i vjerovatno će nositi gips narednih nekoliko nedjelja, rekao je ljekar iz bolnice George Washington.

Izabrani predsjednik je usvojio Majora 2018. godine, a 2008. još jednog njemačkog ovčara Champa.

Bidenovi su najavili da će oba psa povesti u Bijelu kuću, a spekuliše se da će uzeti i mačku. Supruga izabranog predsjednika Jill Biden nedavno je izjavila da voli da ima životinje u kući.

Ipak, nisu svi predsjednici imali pse.

Donald Trump nije imao kućnog ljubimca i on je prvi predsjednik u proteklih sto godina koji nije gajio životinju u Bijeloj kući.

"Ne znam, djeluje mi malo kao prevara. Mnogi mi kažu da bi trebalo da uzmem psa jer je to dobro politički, ali ja ne želim takve odnose sa ljudima", rekao je Trump.

Predsjednik Barack Obama imao je dva psa, Boa i Sunnyja​.

George Bush mlađi je imao nekoliko pasa, uključujći i Spota, koji je potomak psa koji je imao njegov otac dok je bio predsjednik. Imao je i mačku, Indiju,

Trump izgubio i na apelacionom sudu u Pensilvaniji

Predsjednik je najavio da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski koledž potvrdi pobjedu Bajdena

Pravni tim predsjednika Donalda Trumpa pretrpio je još jedan sudski poraz pošto je apelacioni sud u Pensilvaniji odbacio zahtjev da se u toj državi ne potvrde rezultati izbora, odnosno pobjeda Joe Bidena.

Trumpovi advokati najavili su žalbu Vrhovnom sudu, uprkos ocjeni sudije da su njihove žalbe neosnovane.

"Slobodni i fer izbori su suština demokratije. Optužbe da nisu fer su ozbiljne, ali samo to što kažete da izbori nisu legalni, ne čini ih nelegalnim. Potrebni su dokazi, a toga ovdje nema", napisao je sudija Stefanos Bibas.

Presuda apelacionog suda u Pensilvaniji stigla je nakon što je ta država certifikovala rezultate izbora na kojima je pobijedio Biden. On i njegova potpredsjednica Kamala Harris dobili su skoro 80 miliona glasova, što je rekord u istoriji SAD.

Trump je rekao da se nada da će na kraju intervenisati i Vrhovni sud, kao što je to bilo 2000. godine u trci Ala Gora i Džordža Buša mlađeg.

Od kako se završilo glasanje, predsjednik i njegov tim tvrde da su izbori pokradeni i pokrenuli su tužbe pred sudovima u šest država koje su odlučivale ishod izbora. Ali, skoro svi sudovi su odbacili njihove tužbe.

Trump je rekao da je spreman da prihvati rezultate izbora ako ih potvrdi Elektorski koledž i da će u tom slučaju 20. januara napustiti Bijelu kuću.

"Sigurno ću to uraditi, znate to", rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Prije nego što se Elektorski koledž sastane 14. decembra, potrebno je da svih 50 saveznih država potvrdi rezultate, a svi sporovi moraju biti riješeni do 8. decembra.

Biden je dobio i više glasova Elektorskog koledža, kao i više glasova birača od Trumpa.

Počinje žestoka porodična borba za nasljedstvo Diega Maradone

Građani odaju poštu Maradoni ispred stadiona Boka Juniorsa u Buenos Airesu

Turbulentan privatni život Diega Maradone, zamršene veze i tužbe za očinstvo ukazuju na to da će borba za njegovo nasljedstvo biti kompleksna, jer su djeca - ona koju je priznao i ona koju nije - već počela da traže svoj dio. 

"Biće žestoka borba. Nije ostavio testament", rekao je neimenovani izvor blizak porodici.

Maradona je zaradio, ali i trošio milione na vrhuncu svoje slave u Barceloni, Napulju i Argentini. Sada se njegovo nasljedstvo procjenjuje na oko 90 miliona dolara.

Kada se prošle godine posvađao sa kćerkom Đaninom, zaprijetio je da će novac, nekretnine, luksuzna kola i sponzorske ugovore dati u dobrotvorne svrhe.

"Sada kada sam stariji, vidim da ljude više zanima šta ću ostaviti iza sebe nego šta sada radim. Recite im da im neću ostaviti ništa, da ću sve što sam u životu stekao, pokloniti", svojevremeno je govorio Maradona.

Kovčeg u kojem je sahranjen Dijego Maradona
Kovčeg u kojem je sahranjen Dijego Maradona

Ipak, po argentinskom zakonu, dozvoljeno je pokloniti samo petinu ukupne imovine, a najmanje dvije trećine stečenog pripada supružniku ili potomcima preminulog.

Đanina Maradona je otpočela svađu time što je optužila Maradoninu partnerku da nije dobro brinula o njemu.

Maradona se pomirio sa kćerkom na svoj 60. rođendan, a Đanina je uzvratila objavom na društvenim mrežama, zajedno sa sestrom Dalmom.

"On mi daje primjer šta treba i šta ne treba da radim. Divim mu se oduvijek. Naučio me je da opraštam, da opraštam sebi", napisala je Đanina.

Kompleksne veze

Maradonina jedina zakonita supruga bila je Klaudija Viljafane, od koje se razveo 2003. Sa njom je imao dvije kćerke, Đaninu i Dalmu .

Ali, bilo je i drugih, a mnogi su se šalili da je Maradona otac cijelog fudbalskog tima.

Maradona je bio primoran da prizna još troje djece, među kojima je i Dijego junior, kojeg je dobio 1986. sa italijanskom pjevačicom Krisitijanom Singarom. Trebalo mu je 29 godina da prizna sina.

Potom je priznao i Janu, koju je 1996. dobio sa bivšom partnerkom Valerijom Sabalan.

Drugi sin, Dijego Oheda rođen je 2013. iz veze sa bivšom djevojkom Veronikom Ohedom.

Mural Maradoni u Napulju
Mural Maradoni u Napulju

Ali, ima i drugih zahtjeva za priznavanje očinstva.

Najmanje tri na Kubi, gdje je Maradona proveo nekoliko godina na rehabilitaciji.

Svađa u njegovoj porodici vidjela se i tokom sahrane, čiju su organizaciju preuzele prva žena i dvije najstarije kćerke.

Diego Maradona preminuo je 25. novembra u svom domu u Buenos Airesu, a obdukcija je pokazala da je uzrok smrti srčani udar.

"Crni petak" drugačiji za vrijeme pandemije

Kupci stoje u redu ispred prodavnice elektronskih uređaja u tržnom centru Tajsons Korner u blizini Vašingtona, 27. novembra 2020.

Od Wallmarta do Best Buya, veliki američki lanci su promijenili način kupovine na "crni petak", dan velikih popusta poslije praznika - Dana zahvalnosti.

Neki su rasporedili prodavce u narandžastim prslucima da funkcionišu kao saobraćajni policajci, mjere temperaturu kupcima i nude robu koja može da se brzo "pokupi i plati", uključujući igračke, bicikle i kućne aparate, da bi spriječili dugo zadržavanje u prodavnicama.

Većina velikih lanaca bila je zatvorena na Dan zahvalnosti, čime su pružili svojim radnicima, koji su tokom pandemije bili izloženi velikom stresu, priliku da praznik provedu sa porodicama.

Wallmart, najveći svjetski maloprodajni lanac, je ponovo otvorio prodavnice u 5 ujutru, usmjeravajući kupce kojim dijelovima prodavnice da se kreću, a kase su bile ograđene pleksiglasom.

Kupci čekaju u redu ispred prodavnice elektronike Best baj u predgrađu Dalasa u Teksasu, 27. novembra 2020.
Kupci čekaju u redu ispred prodavnice elektronike Best baj u predgrađu Dalasa u Teksasu, 27. novembra 2020.

Best Buy, lanac prodavnica elektronike, otvorio je vrata takođe u 5 sati, a Target, koji je uveo samouslužne kase i udvostručio broj parkinga za one koji naruče robu preko websitea, i pokupe je ispred radnje, za vrijeme praznične sezone, a radnje su se otvorile u 7 ujutru.

Crni petak je tradicionalno početak sezone praznične kupovine u Sjedinjenim Državama, a prodavci nude velike popuste i ulaze u "crno" na svojim računima, odnosno to je period kada stiču značajan profit.

Međutim, u godini pandemije, veliki lanci su još u oktobru počeli da, na internetu, daju zimske praznične popuste.

Nacionalna federacija za maloprodaju (NRF) prognozira da će se američka praznična prodaja povećati između 3,6% i 5,2% u odnosu na 2019. godinu i ukupno iznositi između 755,3 milijarde i 766,7 milijardi dolara. U proteklih pet godina, prodaja je u prosjeku godišnje rasla za 2,5%.

Kupci čekaju osam sati pre otvaranja prodavnice kompjuterskih igara, u nadi da će dobiti dobar popust na "crni petak" u Le Grejndžu u Kentakiju.
Kupci čekaju osam sati pre otvaranja prodavnice kompjuterskih igara, u nadi da će dobiti dobar popust na "crni petak" u Le Grejndžu u Kentakiju.

Portparolka Wallmarta kaže da ove godine u radnjama najvećeg maloprodajnog lanca neće biti tradicionalnih izdvojenih proizvoda sa velikim popustom. Međutim, dok zdravstveni zvaničnici širom svijeta podstiču ljude da ostanu kod kuće i kupuju na internetu, Wollmart je reklamirao neke popuste specijalno za kupce koji će lično doći u prodavnice - kao što su veš i čarape za dječake i djevojčice po cijeni od 5 dolara. Portparolka nije komentarisala te reklame.

Lindzi Koks iz Tomasvila u Sjevernoj Karolini, kaže da je primjetila da su cijene za novogodišnje ukrase koje je reklamirao Wallmart za kupce koji dođu u prodavnicu bile znatno niže nego one na websiteu Amazon. Međutim, rekla je da ne planira da posjeti Wallmartove prodavnice na "crni petak".

"Ne bih mogla da opravdam odlazak u prodavnicu", rekla je za Reuters majka troje djece. "Ušteda nije vrijedna rizika" da ona i njena porodica potencijalno budu izloženi nekome ko je zaražen koronavirusom.

"Crni petak" u tržnom centru Tajsons Korner u Virdžiniji, 27. novembra 2020.
"Crni petak" u tržnom centru Tajsons Korner u Virdžiniji, 27. novembra 2020.

19. novembra, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasili su "odlazak u prepune prodavnice neposredno prije Dana zahvalnosti, na sam praznik ili sutradan - za "visokorizičnu aktivnost."

Više od polovine američkih potrošača očekuje da će kupovati preko interneta na "crni petak", a 75% je već koristilo praznične popuste koji su počeli ranije ove godine, predviđa istraživanje Adobe Analitics.

Međutim, 55% potrošača prijavilo je da kupovina na vikend poslije Dana zahvalnosti nije "specifična kao ranije" zbog popusta koji su već postojali prije samog praznika.

Adobe očekuje da je na Dan zahvalnosti prodaja ukupno bila manja od 6 milijardi dolara, dok bi "crni petak" mogao da pređe cifru od 10 milijardi.

U Britaniji, nivo kupovine na "crni petak" je bio 13,2% manji u odnosu na prošlu godinu. Kada se u Engleskoj okonča drugi nacionalni karantin 2. decembra, očekuje se da će doći do povećanja transakcija koje će nadmašiti "crni petak" - predviđa kompanija za finansijske usluge Barklaycard.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG