Linkovi

Iran najavio da će odgovoriti na bombardovanje konzulata u Damasku za koje krivi Izrael


Spasioci pretražuju ruševine iranskog konzulata u Damasku, 2. april 2024. (Foto: AFP/Louai Beshara)
Spasioci pretražuju ruševine iranskog konzulata u Damasku, 2. april 2024. (Foto: AFP/Louai Beshara)

Iran i njegovi saveznici obećali su da će odgovoriti na napad na konzulat u Damasku, za koji smatraju odgovornim Izrael. U napadu je poginulo osam osoba, uključujući i dvojicu iranskih generala.

Iranska državna televizija je prenijela da je Vrhovni savjet za nacionalnu bezbjednost zasjedao poslije napada i da je odlučeno da se na napad odgovori. Sastankom je predsjedavao predsjednik Ebrahim Raisi.

"Želimo da zažale zbog ovog zločina i sličnih akata", rekao je iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei.

Izrael je konstantno ciljao na vojne zvaničnike iz Irana, koji podržavaju ekstremističke grupe u Gazi i na granici sa Libanom. Gađanje konzulata u Damasku je eskalacija, jer je na meti bila iranska diplomatska misija.

Iran je zatražio od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da održi hitan sastanak na kojem bi se razgovaralo o izraelskom vazdušnom napadu u kojem je uništen iranski konzulat u glavnom gradu Sirije.

U pismu upućenom u ponedjeljak, iranska ambasadorica pri UN Zahra Eršadi pozvala je Savjet bezbjednosti da razgovara o "ovom neviđenom prestupu" i sprječi buduća dela koja bi ugrozila diplomatske misije.

"Uzimajući u obzir dalekosežne međunarodne implikacije takvog čina za osudu koji može da pogorša tenzije u regionu i potencijalno zapali još sukoba koji uključuju druge zemlje, Iran poziva Savjet bezbjednosti da osudi ovaj neopravdani zločin i teroristički akt koji je počinio izraelski režim na najsnažniji mogući način", napisala je Eršadi.

Izrael je odbio da komentariše napad. Iranski ambasador Hosein Akbari osudio je Izrael zbog napada. Akbari se zakleo na osvetu "istu po snazi i okrutnosti".

Izrael je posljednjih godina izveo nekoliko stotina udara na ciljeve u dijelovima Sirije pod kontrolom vlade Bašara al Asada. Ali, broj napada je eskalirao od početka skoro sada već šestomjesečnog rata između Izraela i Hamasa u Gazi i periodičnih sukoba između izraelske vojske i boraca Hezbolaha duž granice između Libana i Izraela. Hamas i Hezbolah, kao i jemenski Huti, uživaju podršku Irana.

U izraelskom vazdušnom napadu na naselje u Damasku u decembru ubijen je dugogodišnji savjetnik iranske paravojne Revolucionarne garde u Siriji Sejed Razi Musavi.

U sličnom napadu na zgradu u Damasku u januaru poginulo je najmanje pet iranskih savetnika. Prošle nedjelje u vazdušnim napadima na stratešku istočnu sirijsku pokrajinu Deir el Zur u blizini iračke granice ubijen je iranski savjetnik.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencija Reuters i AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG