Linkovi

Iran izbačen iz komisije UN-a za prava žena


Predstavnici zemalja članica glasaju o uklanjanju Irana iz Komisije za status žena u sjedištu UN-a u New Yorku, 14. decembar 2022. (Foto: AFP/ Yuki IWAMURA)
Predstavnici zemalja članica glasaju o uklanjanju Irana iz Komisije za status žena u sjedištu UN-a u New Yorku, 14. decembar 2022. (Foto: AFP/ Yuki IWAMURA)

Komisija za ženska prava UN-a izglasala je isključenje Irana iz svog članstva zbog nastavka represije protiv mirnih protesta, te represivne i diskriminatorne politike prema ženama i djevojkama.

"Mahsa Amini je samo htjela da završi studije. Htjela je da osnuje porodicu. Željela je da živi normalan, sretan život. Bila je samo studentkinja. Ali sada je mučenica", izjavila je ambasadorica SAD u UN-a, Linda Thomas-Greenfiild, o 22-godišnjoj Iranki koja je preminula sredinom septembra u pritvoru, nakon što ju je uhapsila policija za moral.

Njena smrt dovela je do višemjesečnih protesta.

"Znamo da je ubijena zbog zločina što je žena", rekla je Thomas-Greenfield o Amini. "Predugo i prečesto, to nije bila tako neobična stvar u Iranu".

Sa 29 glasova za, 8 protiv i 16 uzdržanih, Ekonomsko-socijalni savjet, koji ima 54 člana, preduzeo je drastični korak i odmah uklonio Iran iz Komisije za status žena, čiji mandat ističe 2026.

Komisija se sastaje na dvije nedjelje svakog marta kako bi razmotrila pitanja jačanja moći žena i postizanja rodne ravnopravnosti.

Bila je potrebna samo prosta većina glasova da rezolucija, koju su izradile SAD, bude usvojena ili odbijena. Uzdržani glasovi se ne računaju.

Najmanje 350 demonstranata preminulo je u tromjesečnim demonstracijama, uključujući 60 djece. Još 14 hiljada demonstranata je uhapšeno, a dva muškarca pogubljena su ovog mjeseca.

Iranski ambasador je rekao da je američka inicijativa politički motivisana i da su njene optužbe zasnovane na "neosnovanim tvrdnjama i izmišljenim argumentima".

"Svjedoci smo još jednog dokaza neprijateljske politike Sjedinjenih Država prema iranskom narodu, posebno prema iranskim ženama, koja se sprovodi pod maskom odbrane ljudskih prava i u obliku politike izbacivanja koja je specifična za Sjedinjene Države i njihove saveznike“, izjavio je na sastanku ambasador Amir Iravani.

On je dodao da taj potez predstavlja opasan presedan. Zamjenik kineskog ambasadora se složio.

"Nacrt rezolucije pred nama, koji su pripremile Sjedinjene Države, ima loše motive i pun je mana", rekao je Geng Shuang.

Nekoliko zemalja izrazilo je zabrinutost zbog postavljanja presedana, dok je Rusija pokušala da odloži glasanje procesnim potezom koji je propao.

Meksiko je bio među 16 uzdržanih članova Ekonomsko-socijalnog savjeta.

"Vjerujemo da je bolje imati Iran u članstvu nego ne“, izjavila je zamjenica ambasadora Alicia Buenrostro uoči glasanja. "Vjerujemo da to neće promijeniti situaciju i stvarnost žena na terenu ako nastavimo na ovaj način."

Nekoliko zemalja članica koje podržavaju rezoluciju pozivale su se na slogan demonstranata: "Žene, život, sloboda".

Australijski izaslanik je rekao da međunarodna zajednica ne može da dozvoli da smrt Mahse Amini i demonstranata bude uzaludna.

"Nedavne akcije Irana zahtijevaju akciju od nas, zemalja članica UN-a", rekao je ambasador Mitch Fifield.

"Svjesni smo da nijedna država nema besprijekoran dosije i da postoji mnogo izazova", izjavila je ambasadorka Gvatemale Carla Maria Rodriguez Mancia. "Ipak, pripadanje Komisiji za status žena znači da morate da prepoznate problem i preduzmete određene nacionalne mjere da bi ga riješili. Zato Islamska Republika Iran ne zaslužuje da bude član komisije u ovom trenutku".

Grupe za ljudska prava pozdravile su izbacivanje Irana iz komisije kao prvi korak ka odgovornosti, ali su rekle da treba još toga da se uradi.

"Ono što je potrebno je hitan koordinisan pritisak na Iran da okonča svoju kampanju nasilja, vjerodostojno krivično gonjenje pojedinaca koji su direktno odgovorni za užasna kršenja ljudskih prava, te okončanje teške diskriminacije žena", istakao je direktor Human Rights Watch, Louis Charbonneau.

XS
SM
MD
LG