Linkovi

Negiranje homoseksualnosti u Iranu


Court Overturns California Gay Marriage Ban
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad negira njihovo postojanje. U Iranu, doista, biti gay predstavlja zločin koji donosi sramotu cijeloj obitelji. Ali iranski homoseksualci počinju sada progovarati o tome što znači biti gay u njihovoj zemlji i o tome kroz što moraju prolaziti da bi izbjegli proganjanje.

Početak normalnog dana za Arasha i Nimu.

Već sam izlazak iz stana, međutim, podsjeća ih da nisu više kod kuće, u Iranu.

“Homoseksualci su izložen i ranjiv segment iranskog društva.”, kaze Arash.

Arash je, prije devet mjeseci, napustio Iran i otišao u Tursku. Radi na filmu i snimio je video u kojemu dokumentira svoj novi život.

Iranski konzervativni islamski zakoni ne ostavljaju baš puno mjesta za homoseksualnost, ali Iranci se polako s njome sučeljavaju – često putem filma.

Takvi filmovi, međutim, nisu u Iranu snimani.


Poricanje homoseksualnosti je pravilo, barem na višim razinama, što je bilo vidljivo i iz govora koji je Ahmadinejad održao pred studentima Columbia University, u New Yorku, 2007. godine.

“Mi, u Iranu, nemamo homoseksualaca kao vi, u Americi. U Iranu, tog fenomena nema, ne znam tko vam je rekao da on i kod nas postoji.”

Farid, još jedan Iranac koji živi u egzilu, u Turskoj, rekao je na YouTube-u da je svakodnevni život u Iranu prožet osjećajem tjeskobe i ugnjetavanja.

“Kad hodate ulicom, imate osjećaj da vas napadaju sa svih strana. Na nas, homoseksualce, gleda se kao na neki treći rod.”, govori Farid.

Jedno mjesto na kojemu iranski homoseksualci nalaze utočište su Sjedinjene Države gdje, unatoč izvjesnim kontroverzama, neke savezne države pa i glavni grad, Washington, D.C., pružaju više prava homoseksualcima, uključujući pravo na sklapanje braka.

Mali Kisagari je rođena u Iranu, 1958. godine... a 2004., sklopila je, u Kaliforniji, brak sa svojom partnericom Elizabeth Kristen.

“U Americi, ljudska se prava poštuju... Kad sam došla u Ameriku, shvatila sam da je ovo mjesto na kojemu ja mogu biti ja.”

Takva su razmišljanja i stavovi još jako daleko od toga da budu prihvaćeni i u Iranu. Ipak, iz iranske dijaspore dolaze poticaji, kao u glazbenom spotu pop pjevačice Shohreh.

“Zastavu homoseksualaca sam u svojem videu koristila u znak podrške tim ljudima. Obitelji moraju znati da njihova djeca nisu kriva za svoju homoseksualnost, jer to su od rođenja.”

Za sada, parovi poput Arasha i Nime mogu samo zamišljati kako bi to bilo da žive zajedno u vlastitoj zemlji.

“Želim ih filmskom kamerom postaviti u prvi plan kako bi heteroseksualci bolje razumjeli homoseksualce i jednog dana, možda, dvije će klase moći koegzistirati.”

Za mnoge iranske homoseksualce, međutim, taj dan se čini još vrlo daleko.
XS
SM
MD
LG