Linkovi

Iran predstavio svoju prvu hipersoničnu balističku raketu


Iran Hypersonic Missile
Iran Hypersonic Missile

Iran je u utorak predstavio ono što su zvaničnici opisali kao svoju prvu hipersoničnu balističku raketu domaće proizvodnje, izvijestila je zvanična novinska agencija IRNA, što će vjerovatno pojačati zabrinutost Zapada u pogledu raketnih sposobnosti Teherana.

Iranski državni mediji objavili su slike projektila po imenu Fattah na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsjednik Ebrahim Rahisi i komandanti elitnog iranskog Korpusa Revolucionarne garde.

"Precizno vođeni hipersonični projektil Fattah ima domet od 1.400 km i sposoban je probiti sve odbrambene štitove", rekao je Amirali Hajizadeh, šef vazdušno-kosmičkih snaga Garde, prenijeli su iranski državni mediji.

Hipersonične rakete mogu letjeti najmanje pet puta brže od brzine zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškim za presretanje. Islamska Republika je prošle godine saopćila da je izgradila hipersoničnu balističku raketu koja može manevrisati u atmosferi i van nje.

Državna TV je rekla da iranski projektil Fattah može gađati "napredne protivraketne sisteme neprijatelja i predstavlja veliki generacijski skok u polju projektila".

"Može zaobići najnaprednije sisteme protiv balističkih raketa Sjedinjenih Država i cionističkog režima, uključujući izraelsku Gvozdenu kupolu", rekla je iranska državna TV.

Fatahova najveća brzina dostigla je 14 nivoa (15.000 km/h), dodaje se.

Uprkos protivljenju SAD i Evrope, Islamska Republika je rekla da će dalje razvijati svoj odbrambeni raketni program. Međutim, zapadni vojni analitičari kažu da Iran ponekad preuveličava svoje raketne sposobnosti.

Zabrinutost zbog iranskih balističkih projektila doprinijela je odluci SAD, predsjednika Donalda Trumpa iz 2018. da izađe iz nuklearnog dogovora iz 2015. sa Teheranom i šest velikih sila.

Trump je ponovo uveo američke sankcije Iranu nakon izlaska iz nuklearnog pakta, što je navelo Teheran da nastavi ranije zabranjeni nuklearni rad i oživjelo strahove SAD-a, Evrope i Izraela da bi Iran mogao stvoriti atomsku bombu. Iran je dosljedno negirao bilo kakvu takvu ambiciju.

Indirektni pregovori između Teherana i administracije američkog predsjednika Joea Bidena o spašavanju nuklearnog sporazuma zaustavljeni su od prošlog septembra.

Izrael, koji Islamska Republika odbija priznati, protivi se naporima svjetskih sila da ožive nuklearni sporazum Teherana i dugo prijeti vojnom akcijom ako diplomatija ne uspije.

XS
SM
MD
LG