Linkovi

Irak: U Bagdadu mirno nakon što su demonstranti napustili Zelenu zonu


Followers of Iraqi cleric Moqtada al-Sadr withdraw from the streets after violent clashes, near the Green Zone in Baghdad
Followers of Iraqi cleric Moqtada al-Sadr withdraw from the streets after violent clashes, near the Green Zone in Baghdad

Hiljade pristaša šjitskog klerika Muqtade al-Sadra marširale su iz Bagdadske Zelene zone u utorak poslijepodne nakon što je on zahtijevao da provedu "mirnu revoluciju" i rekao da imaju jedan sat da odu.

Prosvjedi su izbili nakon što je Sadr najavio da će se povući iz politike zbog političkog zastoja u zemlji.

Sadrov politički blok osvojio je najveći broj mjesta na parlamentarnim izborima prošlog oktobra. Povukao je svoje članove iz parlamenta prošlog juna nakon višemjesečnog protivljenja proiranskih snaga. Sada poziva na raspuštanje parlamenta i nove izbore.

U utorak poslijepodne obratio se svojim pristašama iz šijitskog svetog grada Najafa, tvrdeći da neće biti dio nasilne revolucije i da ne želi iračku krv na svojim rukama.

Sadr je rekao da ne želi revoluciju u kojoj se ljudi bore između kuća, ulica i gradova i poručio svojim pristalicama da se mirno povuku sa svojih pozicija ako vole svoju zemlju i svoju vjeru.

Zahvalio je iračkim snagama sigurnosti što su ostale nepristrane i insistirao na tome da pripadnici suparničke, proiranske šiitske milicije Hushd nisu odgovorni za pogreške svojih vođa.

Ranije tog dana, Sadrovi pristaše razmijenili su žestoku paljbu i koristili granate na raketni pogon protiv svojih protivnika u miliciji Hushd al-Shaabi, što je rezultiralo brojnim žrtvama. Arapski mediji javljaju da je u dvodnevnim borbama ubijeno više od 30 ljudi.

Zapovjednik operacija iračkih snaga sigurnosti general Ahmed Selim Bahjat rekao je iračkim medijima da njegove snage "pružaju sigurnost i zaštitu duž cesta za sve one koji se povlače iz bagdadske Zelene zone i da do sada nije bilo izvještaja o nasilju".

Khattar Abou Diab predaje političke nauke na Sveučilištu u Parizu.

Rekao je za VOA da je Sadr povukao svoje pristaše s njihovih pozicija nakon što je njegov šijitski vjerski nadređeni, ajatolah Khazem al Hayeri, koji se nalazi u iranskom svetom gradu Qomu, povukao podršku Sadru. Rekao je da se to dogodilo nakon što su snage lojalne iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Khameneiju, "poduzele neobičan potez pritiskajući Hayerija da zauzda Muqtadu Sadra".

Abou Diab je rekao: "Ovo nije prvi put u posljednjih nekoliko godina da Muqtada Sadr tvrdi da se povlači iz iračkog političkog života i njegove pristaše ga vjerovatno neće napustiti čak i ako on kaže da se povlači."

Rekao je da je Iran "izgubio većinu svoje podrške u Iraku otkako su Sjedinjene Države ubile generala Qassema Suleimanija i okrenule veliki dio stanovništva protiv njega."

Sulejmani je bio visoki iranski vojni zapovjednik. Ubijen je u napadu američkog drona u Bagdadu 2020.

Nakon Sadrova govora, Hadi al-Ameri, čelnik proiranske milicije Hushd, izdao je priopćenje pozivajući na "dijalog".

Irački premijer u odlasku Mustafa Khadhimi nazvao je Sadra u tvitu "domoljubom" nakon njegovog poziva da "zaustavi političko nasilje i odmah se uključi u dijalog".

Saadoun Sa'adi, koji predaje političke nauke na Sveučilištu u Bagdadu, rekao je za TV al-Arabiya u saudijskom vlasništvu da se "čini da Sadr sada kontrolira situaciju nakon što su njegovi pristaše slijedili njegovu naredbu da se povuku iz Zelene zone za jedan sat."

Policijski sat u cijeloj zemlji, uveden u ponedjeljak, ukinut je nakon Sadrove naredbe.

XS
SM
MD
LG