Linkovi

Sukobi u Bagdadu poslije povlačenja Moktade al-Sadra iz politike


Iraqi security forces fire tear gas on the followers of Shiite cleric Muqtada al-Sadr inside the government Palace, Baghdad, Iraq, Aug. 29, 2022.
Iraqi security forces fire tear gas on the followers of Shiite cleric Muqtada al-Sadr inside the government Palace, Baghdad, Iraq, Aug. 29, 2022.

Iračka vojska saopštila je u utorak da više raketa ispaljeno na snažno utvrđeni dio Bagdada, gde su najmanje 22 osobe ubijene od izbijanja nasilja do kojeg je došlo pošto je moćni šiitski muslimanski klerik Moktada al Sadr najavio da će podnijeti ostavku i povući se iz politike.

Sukobi su nastavljeni i preko noći, a u njima su učestvovale pristalice al-Sadra. Prethodno, u ponedeljak, došlo je do sukoba Sadrovih pristalica sa iračkim snagama bezbjednosti i rivalskim šiitskim grupama.

Iračka vojska objavila je policijski čas širom zemlje i pozvala demonstrante da napuste Zelenu zonu, centar međunarodnog prisustva u Bagdadu.

Nasilje je izbilo nekoliko sati pošto je al-Sadr najavio da se povlači iz politike zbog političkog zastoja u zemlji.

Klerik je na oktobarskim izborima osvojio najviše mjesta, ali ne i većinu. On je u junu povukao sve svoje poslanike iz parlamenta pošto je odbio da formira koalicionu vladu sa šiitskim rivalima koje podržava Iran.

Al-Sadr je insistirao da se parlament raspusti i održe prijevremeni izbori.

Pristalice Motkada al Sadra demonstriraju ispred vladine palate u Bagdadu, 29. avgusta 2022.
Pristalice Motkada al Sadra demonstriraju ispred vladine palate u Bagdadu, 29. avgusta 2022.

Pat pozicija je dovela do političke neizvjesnosti i nestabilnosti u zemlji. Al-Sadrovi sljedbenici su organizovali sjednicu u parlamentu u nedelju kako bi izvršili pritisak u cilju podrške njegovim zahtjevima.

Al-Sadr se i u prošlosti povlačio iz politike da bi se kasnije vratio u vladu. Kritičari su odbacili njegov najnoviji potez kao pokušaj da stekne veću moć.

Šiitski klerik ima veliki broj sljedbenika, pošto je dobio podršku suprotstavljajući se i Sjedinjenim Državama i Iranu.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Iraku nazvala je događaje od ponedeljka "izuzetno opasnom eskalacijom".

Pozvali su "demonstrante da odmah napuste" međunarodnu zonu u Bagdadu i "da napuste sve vladine zgrade".

U izvještaju su korištene neke informacije agencija Reuters, AP i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG