Linkovi

Rakete ispaljene iz Iraka prema američkoj vojnoj bazi u Siriji, kažu sigurnosni izvori


Kurdski borac Pešmerga prolazi pored kuće uništene američkim zračnim napadima u Zummaru, Irak, u blizini Mosula 15. rujna 2014. Najmanje pet raketa lansirano je iz Zummara prema američkoj vojnoj bazi u Siriji 21. travnja 2024.
Kurdski borac Pešmerga prolazi pored kuće uništene američkim zračnim napadima u Zummaru, Irak, u blizini Mosula 15. rujna 2014. Najmanje pet raketa lansirano je iz Zummara prema američkoj vojnoj bazi u Siriji 21. travnja 2024.

Najmanje pet raketa lansirano je u nedjelju iz iračkog grada Zummara prema američkoj vojnoj bazi u sjeveroistočnoj Siriji, rekli su Reutersu dva iračka sigurnosna izvora i jedan američki dužnosnik.

Napad na američke snage prvi je od početka veljače kada su skupine koje podupire Iran u Iraku zaustavile svoje napade na američke trupe.

Dolazi dan nakon što se irački premijer Mohammed Shia al-Sudani vratio iz posjeta Sjedinjenim Državama, gdje se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući.

U objavi na Telegram grupi povezanoj s Kataib Hezbollahom navodi se da su naoružane frakcije u Iraku odlučile nastaviti s napadima nakon pauze od gotovo tri mjeseca nakon što su vidjeli mali napredak u pregovorima o okončanju vojne koalicije predvođene SAD-om u zemlji.

Druga popularna Telegram grupa bliska Kataib Hezbollahu, Sabreen News, kasnije je rekla da nije bilo službene izjave frakcije koju podržava Iran.

Američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je više od pet raketa ispaljeno iz Iraka prema vojnicima u koalicijskoj bazi u Rumalynu u Siriji, ali nitko od američkih vojnika nije ozlijeđen.

Dužnosnik je to nazvao "neuspjelim raketnim napadom", ali nije odmah jasno jesu li rakete uspjele pogoditi bazu ili su uništene prije nego što su stigle. Također nije bilo jasno je li baza sama meta.

Nakon toga, rekao je dužnosnik, zrakoplov koalicije predvođene SAD-om u Iraku i Siriji izveo je napad na lanser.

Dva sigurnosna izvora i viši vojni časnik u Iraku rekli su da je mali kamion s raketnim bacačem pričvršćenim na stražnjoj strani bio parkiran u Zummaru, gradu na granici sa Sirijom.

Vojni časnik rekao je da je uništeni kamion zaplijenjen radi daljnje istrage, a početna istraga je pokazala da je uništen u zračnom napadu.

"Komuniciramo s koalicijskim snagama u Iraku kako bismo podijelili informacije o ovom napadu", dodao je časnik.

Iračka sigurnosna medijska stanica, službeno tijelo odgovorno za širenje sigurnosnih informacija, rekla je u izjavi da su iračke snage pokrenule "široku operaciju potrage i inspekcije" ciljajući na počinitelje u blizini sirijske granice, obećavajući da će ih privesti pravdi.

Napadi su uslijedili nakon velike eksplozije u vojnoj bazi u Iraku rano u subotu u kojoj je ubijen pripadnik iračkih snaga sigurnosti koji uključuje skupine koje podupire Iran. Zapovjednik snaga rekao je da se radilo o napadu, dok je vojska rekla da istražuje i da u to vrijeme nije bilo ratnih zrakoplova na nebu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG