Linkovi

Irak: Američke snage pogodile grupu koju podržava Iran nakon napada balističkim raketama


Pripadnici koalicionih snaga izvode vježbu gađanja iz blizine u zračnoj bazi al-Asad, Irak, 30. oktobra 2023.
Pripadnici koalicionih snaga izvode vježbu gađanja iz blizine u zračnoj bazi al-Asad, Irak, 30. oktobra 2023.

Američke snage su od ponedjeljka izvele dvije serije napada na snage koje podržava Iran i njihove objekte u Iraku, navodi američka Centralna komanda.

U saopćenju, komanda je navela da su američki borbeni avioni izveli "precizne napade na dva objekta u Iraku" u ranim satima u srijedu po lokalnom vremenu, koji su bili "direktan odgovor na napade na američke i koalicione snage od strane Irana i grupa koje podržava Iran .”

Američki napadi su bili usmjereni na operativni centar i komandno-kontrolno čvorište koje koristi militantna grupa Kataib Hezbollah koju podržava Iran u blizini Al Anbara i Jurf al-Saqra, rekao je zvaničnik odbrane za Glas Amerike.

Snage Kataib Hezbolaha bile su prisutne u dva objekta, za koje je zvaničnik odbrane rekao da su podržavali nedavne napade na američke baze u Iraku i Siriji. Prve procjene ukazuju na najmanje šest militanata ubijenih u dva napada, dodao je zvaničnik odbrane.

U ponedjeljak su američke snage napale i ubile opunomoćenike koje podržava Iran koji su ranije lansirali balističku raketu blizine na zračnu bazu al-Asad u Iraku.

Bio je to prvi put da je balistička raketa lansirana protiv američkih snaga na Bliskom istoku otkako je 17. oktobra počeo nalet napada i prvi put da su američke snage uzvratile udarom u Iraku.

Napad u ponedjeljak koji podržava Iran označava eskalaciju u odnosu na prethodne napade u proteklom mjesecu, jer balističke rakete mogu biti snažnije i nositi više razornog tereta od raketa i dronova korištenih u prethodnim incidentima.

Centralna komanda SAD-a saopćila je da je napad balističkim projektilima prouzročio ozljede osam američkih vojnika i manju štetu na infrastrukturi.

Pentagon je saopćio da su američke snage uspjele locirati vozilo milicije koju podržava Iran i osoblje uključeno u napad. Posada topovnjača AC-130 je tada izvela "napad samoodbrane" u znak odmazde, ubivši tri neprijateljska napadača.

Grupe koje podržava Iran napale su američke snage u Iraku i Siriji najmanje 150 puta otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, izjavila su dva američka odbrambena zvaničnika za Glas Amerike. Više od 60 raketnih i dronova napada na američke snage dogodilo se od 17. oktobra.

Većina tih napada prekinula je američka vojska ili nisu stigli do svojih ciljeva, ne uzrokujući žrtve ili štetu na infrastrukturi, navodi vojska.

Ali nekoliko napada povrijedilo je desetine pripadnika američke vojske. Oni se kreću od traumatskih ozljeda preko povrijeđenih bubnih opni do manjih ozljeda uzrokovanih gelerima. Zvaničnici kažu da su se povrijeđeni od tada vratili na dužnost.

Jedan američki izvođač radova u zračnoj bazi al-Asad u Iraku doživio je srčane smetnje i preminuo dok se skrivao na mjestu tokom lažne uzbune zbog zračnog napada.

Pored napada AC-130 u Iraku, američki borbeni avioni izveli su tri runde napada na četiri objekta koje koriste iranski Korpus Islamske revolucionarne garde i njihove proxy grupe u Siriji.

Bliski istok je uzavreo otkako je Hamas koji podržava Iran pokrenuo teroristički napad na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 1.200 ljudi, dok je oko 240 ljudi uzeo za taoce. Izraelski uzvratni udari i kopnena ofanziva izazvali su hiljade mrtvih.

Sjedinjene Države su povećale svoje prisustvo u regiji kako bi zaštitile svojih otprilike 2.500 vojnika u Iraku i 900 u Siriji i kako bi odvratile zlonamjerne aktere, uključujući Iran, Hute, Hezbolah i druge proxy milicije koje podržava Iran, od širenja sukoba između Izraela i Hamasa .

U nizu napada militanata koje podržava Iran u martu je ubijen američki izvođač u Siriji, izazvao je traumatske ozljede kod 23 vojna lica i ranio 25 američkih vojnih lica, navodi Pentagon.

Pentagon je odgovorio zračnim napadima na objekte u Siriji koje podržava Iran, slično napadima koje su izvele američke snage posljednjih sedmica.

Posljednji put kada su Iran ili grupe koje podržava Iran koristili balističke projektile protiv američkih snaga u Iraku bilo je 2020. godine nakon američkog napada u Iraku u kojem je ubijen Qassem Soleimani, komandant iranskih elitnih snaga Kuds.

XS
SM
MD
LG