Linkovi

Tri naoružana drona oborena iznad američke baze u sjevernom Iraku


Ilustracija
Ilustracija

Tri naoružana drona oborena su u utorak iznad aerodroma Erbil u sjevernom Iraku, gdje su stacionirane američke i druge međunarodne snage, saopštila je služba za borbu protiv terorizma Iračkog Kurdistana.

U saopštenju službe nije navedeno da li ima žrtava ili oštećenja infrastrukture.

Napad u utorak uslijedio je nekoliko sati nakon što je iranska Revolucionarna garda saopštila da je napala navodno "špijunsko sjedište" izraelske strane obavještajne službe Mossada u iračkoj poluautonomnoj regiji Kurdistan. čitaj više

Služba za borbu protiv terorizma navodi u saopćenju da su bespilotne letjelice presretnute i oborene oko 5.05 sati po lokalnom vremenu.

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti. Grupa pod nazivom Islamski otpor u Iraku, krovna grupa iranskih iračkih milicija, preuzela je odgovornost za slične prethodne napade.

Američke i međunarodne snage sa sjedištem u Iraku i preko granice u Siriji bile su u stanju pripravnosti usred desetina napada, za koje je najviše preuzeo Islamski otpor u Iraku, zbog podrške Washingtona Izraelu u njegovom ratu u Gazi protiv pokreta Hamas koji podržava Iran.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG