Linkovi

Iowa: Trump pobijedio na stranačkim izborima


Trump pobjednik u Iowa kokusima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Iowa kokusi

Donald Trump pobijedio je u ponedjeljak navečer na poslaničkim klubovima u Ajovi, uhvativši prvu od država na takmičenjima za nominacije koje će Republikanska stranka koristiti da izabere svog kandidata koji će se suočiti s predsjednikom Joeom Bidenom na općim izborima u novembru.

Trump je dobio više od polovine glasova, oko 51%, dok je guverner Floride Ron DeSantis bio na drugom mjestu sa 21% i bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley sa 19%.

"Ovo je bilo nevjerovatno iskustvo", rekao je Trump svojim pristalicama u pobjedničkom govoru u Des Moinesu. "I rekli su, pa, ako pobijedite sa 12% razlike, to je velika pobjeda. To će biti jako teško izvodljivo. Pa, mislim da smo to više nego udvostručili."

Brojka koju će kandidati posmatrati tokom procesa nominovanja je broj delegata koje prikupe, a glasovi u svakoj državi određuju koliko će delegata biti dodijeljeno svakom kandidatu u njihovoj potrazi da zaradi 1.215 potrebnih za osvajanje većine.

Iowa je zbog svoje važnosti kao prvog takmičenja u kalendaru relativno mala u pogledu delegata, pri čemu je Trump zaradio 20 za svoju pobjedu, dok je DeSantis dobio osam, a Haley sedam.

Tri najbolja kandidata pokazala su samopouzdanje nakon poslaničkih sastanaka u ponedjeljak dok su gledali prema sljedećem takmičenju u New Hampshireu sljedeće sedmice i predizborima u Južnoj Karolini krajem februara.

Haley se predstavila kao "nova generacija konzervativnog rukovodstva" dok je razgovarala sa svojim pristalicama, dok je rezultate od ponedjeljka i predstojeći kalendar primarnih izbora pozicionirala kao sužavanje trke između nje i prvog kandidata Trumpa.

"Kada pogledate koliko nam dobro ide u New Hampshireu, u Južnoj Karolini i šire, mogu sa sigurnošću reći da je večeras Iowa ove republikanske predizbore učinila trkom za dvije osobe", rekla je Haley.

DeSantis je opisao svoju kandidaturu kao “nadu za budućnost ove zemlje” i zahvalio pristalicama što su ga podržale uprkos onome što je on vidio kao kampanju “svi protiv nas” u Iowa-i.

"Imamo puno posla, ali mogu vam reći ovo, kao sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država obavit ću posao za ovu zemlju", rekao je DeSantis.

Države s prijevremenim glasanjem prekinule su predsjedničke ponude kandidata koji nisu dobro prošli, a poslanički klubovi u ponedjeljak doveli su do kraja kampanje biotehnološkog poduzetnika Viveka Ramaswamyja.

Nakon što je zauzeo četvrto mjesto sa 7,7% glasova, Ramaswamy je objavio da obustavlja svoju predsjedničku kampanju i podržava Trumpa u utrci.

Čak i prije glasanja u Iowi, nedostatak podrške značio je kraj nekoliko drugih republikanskih kampanja, uključujući kampanje Trumpovog potpredsjednika Mikea Pencea, bivšeg guvernera New Jerseya Chrisa Christieja i senatora Južne Karoline Tima Scotta.

Iako se trka suzila, republikanci neće zvanično imenovati svog predsjedničkog kandidata do svoje stranačke konvencije u julu, dok se očekuje da će demokrate imenovati Bidena kao svog kandidata na konvenciji u avgustu.

Na kraju, većina anketa i političkih analitičara predviđa još jedno nadmetanje između dva ostarjela političara, Trumpa (77) i Bidena (81). To bi bila repriza spornih izbora 2020. kada je Biden osujetio Trumpovu kandidaturu za reizbor.

Trump se suočava sa 91 krivičnom optužbom bez presedana u četiri optužnice i suđenja. Neki od slučajeva bi se mogli dogoditi u narednim mjesecima, uključujući onaj u Washingtonu koji je zakazan za 4. mart u kojem ga optužuje da je nezakonito pokušao da smanji svoj izborni poraz 2020. godine. Ali krivične optužbe su imale malu ulogu u predizboru u Iowi.

I Haley i DeSantis su se klonili dosljednih, glasnih političkih napada na Trumpa iz straha da će otuđiti njegove pristalice, iako su napadali njegovo odbijanje da prisustvuje pet do sada održanih debata na kojima su se mogli direktno suočiti s njim.

Kritikovali su ga zbog sve većeg državnog duga tokom njegovog mandata u Bijeloj kući i zbog neuspjeha da izgradi zid duž granice između SAD-a i Meksika koji je obećao u svojoj uspješnoj kampanji 2016. za suzbijanje prelaska migranata.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG