Linkovi

SAD: Visoki predstavnik za BiH podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a. Sastao se sa Palmerom i Cormack


Valentin Inzko
Valentin Inzko

Iz Ureda Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka medijima je stiglo saopštenje u kojem se navodi da je Inzko u Sjedinjenim Državama i da će u utorak Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti redovni polugodišnji izvještaj o stanju u zemlji.

U saopštenju se navodi da se Inzko u ponedeljak sastao sa sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack.

"Naglašavajući česta osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je istakao potrebu za punim poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito potrebu za poboljšanjem cjelokupnog funkcioniranja državnih institucija i jačanjem vladavine prava.", piše u saopštenju.

„Da bi se zadovoljile suštinske potrebe građana BiH, politička elita se mora fokusirati na program koji je okrenut ka budućnosti. Politička stabilnost i ekonomski razvoj, zajedno sa jačanjem institucionalnih kapaciteta BiH, uključujući i oblast vladavine prava, predstavljaju preduslove za prosperitetnu budućnost. Na tom putu, međunarodna zajednica spremna je pomoći BiH u njenim naporima usmjerenim ka ostvarivanju bolje budućnosti“, rekao je visoki predstavnik Inzko, navedeno je u saopštenju za medije iz OHR-a.

XS
SM
MD
LG