Linkovi

Inzko u UN-u govorio o izboru Komšića, Dodika, slučajevima Dragićević i Memić


Arhiv - Valentin Inzko
Arhiv - Valentin Inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko je utorak pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija predstavio izvještaj o provedbi mira u Bosni i Hercegovini. Posljednji Inzkov izvještaj obuhvata period od 22. aprila do 15 oktobra 2018.

Inzko je informisao da je na oktobarskim izborima najviše glasova pripalo političkim strankama utemeljnim na etničkim principima, ali i da su svoje izborne rezultate poboljšale multietničke stranke.

„S obzirom da ni jedna politička stranka nije osvojila jasnu većinu, prerano je da se spekulira kakve će se koalicije na kraju formirati na različitim nivoima vlasti”, rekao je Inzko.

Inzko se ovrnuo i na Željka Komšića, koji je izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, napominjući da su pojedini zvaničnici iz HDZ-a izbore proglasili neligitimnim, nezakonitim i antidejtonskim iako su važila pravila kao i kod ranijeg održavanja izbora.

Visoki predstavnik je govorio i o izboru Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH.

„Izbor gospodina Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH je također pokrenuo neka pitanja, imajući u vidu njegove ranije brojne istupe protiv države BiH. Uz to, od izbora, dao je i neke provokativne izjave u javnosti o zastavi BiH i polaganju zakletve”, rekao je Inzko.

Za Inzka je put ka Evropskoj uniji bio svijetla tačka na političkoj sceni unazad šest mjeseci.

„Ovo je jedna od oblasti gdje lideri, koji često imaju različite vizije, mogu pronaći zajednički jezik”, naveo je.

Inzko je izvijestio i da je javnost razočarana u pravosuđe i time kako se odnosi prema problemu kriminala i korupcije u društvu.

„Na primjer, u Banja Luci, već duže od sedam mjeseci traju svakodnevni javni protesti, uključujući i demonstracije desetina hiljada građana u danima prije izbora, potaknutim onim što aktivisti opisuju kao vladino zataškavanje istine u slučaju sumnjive smrti Davida Dragičevića u martu. Slučaj ovog mladog studenta mora se pod hitno riješiti, i ja ću nastaviti izvještavati o ovom slučaju”, rekao je Inzko.

Kompletno obraćanje možete pročitati ovdje.

XS
SM
MD
LG