Linkovi

Inzko podnosi Vijeću sigurnosti UN izvještaj o statusu provedbe mira u BiH


Arhiv - Valentin Inzko
Arhiv - Valentin Inzko

Danas poslijepodne po srednjoevropskom vremenu (16.00 sati) visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko) podnijeće u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) u Njujorku 56. izvještaj o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj se odnosi na period od 16. aprila do 15. oktobra 2019. godine.

Uoči polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti, visoki predstavnik je posjetio Vašington gdje je imao niz susreta s zvaničnicima SAD-a, kao i sa predstavnicima akademske zajednice.

Kako je saopšteno iz ureda Visokog predstavnika (OHR), Inzko se sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i posebnim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog tajnika Maureen Cormack.

"Naglašavajući česta osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je istakao potrebu za punim poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito potrebu za poboljšanjem cjelokupnog funkcioniranja državnih institucija i jačanjem vladavine prava", saopšteno je iz OHR-a.

Vlada Republike Srpske (RS) je ponovo uputila vlastiti Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, koji je usvojen na sjednici održanoj 30. oktobra.

U saopštenju Vlade su naveli da su "usvojili Dvadeset i drugi izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime tog bh. entiteta kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN-a i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG