Linkovi

Vejvoda: Integracija Balkana za smanjenje ruskog uticaja


Ivan Vejvoda
Ivan Vejvoda

“Rusija na različitim mjestima, i to ne samo na Balkanu, nego i u Evropi pokušava da pokaže slabost, prije svega Evropske unije, i njenu nesposobnost da kada je riječ o Zapadnom Balkanu, integriše te države", kaže za Glas Amerike Ivan Vejvoda, bivši potpredsjednik za programe Njemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Država, koji trenutno predvodi program “Buduća Evropa” u Institutu za društvene nauke u Beču.

"Slabljenje i usporavanje procesa proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan otvara prostor za zemlje poput Rusije, i ne samo njih, nego na različite načine i za Kinu i za Tursku, pa i za Arapske Emirate - prostor da imaju određene političke i ekonomske, rekao bih i religijske aktivnosti", dodaje Vejvoda, koji se zalaže za dinamičniji proces evropske integracije Zapadnog Balkana:

„Mislim da svi ti akteri, takozvani treći akteri u regionu, znaju gdje region Zapadnog Balkana pripada - on je poslednji neintegrisani dio jezgra evropske geografije. I zato bi bilo dobro da se pojačaju aktivnosti na proširenju i pridruživanju ovih zemalja, otvaranje poglavlja za pregovore na brži način i uključivanja država, još i prije članstva, u razne aktivnosti Evropske unije, nego što je to do sada bio slučaj. Samim tim (Evropa) može da odagna ulogu, na primjer jedne Rusije“.

Vejvoda naglašava da Rusija u evropskim državama vrši uticaj kroz svoju energetsku politiku.

"Činjenica je da je Evropa za trećinu svojih energetskih izvora zavisna od Rusije, a u Srbiji smo stopostotno zavisni od ruskog gasa“, ističe Vejvoda.

Razmirice Srbije i Crne Gore - prolazne

Osvrćući se na političke razmirice između Srbije i Crne Gore, za koje neki eksperti tvrde da ih potpiruje Rusija, a prije svega na najnoviji incident u vezi sa obilježavanjem prisajedinjenja Crne Gore i Srbije 1918, Vejvoda kaže:

„Mislim da je to prolazno, jer su zajednički interesi oni koji preovlađuju... različiti ljudi vide na različite načine to ujedinjenje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Mislim da je to najbolje prepustiti istoričarima, kao u svim takvim slučajevima da te rasprave vode, a ne na političkom nivou“.

Vejvoda, takođe smatra da nedavni prijem Crne Gore u NATO doprinosi ravnoteži i bezbjednosti regiona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG