Linkovi

Escobar: Lideri regiona da se usredsrede na pomirenje, ekonomsku integraciju i evropske standarde


Gabriel Escobar, zvaničnik američke administracije zadužen za Zapadni Balkan. (Foto: Skype)
Gabriel Escobar, zvaničnik američke administracije zadužen za Zapadni Balkan. (Foto: Skype)

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, stiže uskoro na to područje gdje će kako je najavio, između ostalog pružiti podršku dijalogu Kosova i Srbije.

Escobar je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike izjavio da godina počinje sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanje dijaloga dvije strane.

„Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom (Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, prim.nov.) da istaknem našu podršku dijalogu i da pokažemo posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi Evropska unija, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati. Ali moram da kažem da se u tom pogledu pitanje Srbije i Kosova ne odnosi samo na SAD i Evropu, već i na naše kolege u regionu. I u tom pogledu rekao bih da je Albanija veoma korisna”, rekao je Escobar istakavši da Tirana razgovara sa obje strane i podržava SAD u naporima da se uspostavi stabilan odnos između Srbije i Kosova.

Glas Amerike: Za Kosovo i region oduvijek je bilo važno snažno učešće Amerike kako bi se postigao napredak. Da li će u ovoj novoj godini Sjedinjene Države biti više uključene u pregovarački proces i sprovođenje politike uzajamnog priznavanja dvije zemlje?

Escobar: „Intenzivno ćemo se angažovati sa obje zemlje. Konkretnim koracima pokazaćemo podršku dijalogu. Sarađivaćemo sa našim evropskim partnerima da realizujemo šta god bude odlučeno u ovom dijalogu u procesu koji vodi Evropsku uniju. Bićemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u cijelom regionu i ne samo u vezi sa političkim – već i ekonomskim pitanjima. Vidimo brojne mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima.”

Glas Amerike: Kakva bi bila vaša poruka zvaničnicima regiona – koji je i dalje najkrhkiji u Evropi?

Escobar: „Rekao bih da treba da se usredsrede na multietničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi ljudi imaju koristi. I mislim da je Vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu, tako da vidim svjetlu budućnost za region. Želimo da budemo dio ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav.”

Glas Amerike: Kažete da je Otvoreni Balkan pozitivna inicijativa, ali da li može biti efikasna bez učešća svih zemalja u regionu?

Escobar: „Ne mogu. I ovo je uslov pod kojim ga podržavamo: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo da bude otvoren za sve zemlje jer praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cjevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati. Potrebno je da inicijativa obuhvati sve zemlje, kao i da standardi budu evropski. Jer, na kraju krajeva, zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem. Dakle, radi se o dva uslova: otvorenost za sve i praćenje odgovarajućih standarda i institucija. To su uslovi naše podrške tom projektu.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG