Linkovi

Internet postaje nova bojišnica za slobodu tiska


Internet postaje nova bojišnica za slobodu tiska
Internet postaje nova bojišnica za slobodu tiska

Pripadnici Odbora za zaštitu novinara kažu da su prošle godine pronašli 68 uhićenih blogera - izvjestitelja na webu i online urednika na raznim stranama svijeta. Novinarske organizacije zabrinute su da bi čak oni koji nisu pritvoreni mogli sami sebe cenzurirati zbog vladinog suzbijanja slobodnog novinarstva na elektronskoj mreži

Organizacije koje zagovaraju slobodu tiska tvrde da internet postaje nova bojišnica za slobodu tiska. Naime, autoritarne vlade diljem svijeta pokušavaju zaustaviti sve više slučajeva disidencije na webu.

Od Kine do Irana, blogeri šire svoj disidentski glas, na mjestima gdje se oni nikad prije nisu čuli. Međutim, skupina američkih kongresnika i aktivista za slobodu tiska usmjeruju pažnju javnosti na sve veću cenzuru internetskog novinarstva u svijetu.

Zamjenik direktora Odbora za zaštitu novinara, Robert Mahoney, kaže da su blogeri često ranjiviji od tradicionalnih novinara: "Dok bi u prošlosti novinari koji su radili za novine, radio ili televiziju imali neku vrst kolektivne zaštite, svoje kolege, ali i odvjetnike koji bi im pomogli kad bi se našli u neprilici, danas je sve više blogera koji su neovisni, ili čak freelanceri. Oni nemaju nikakvu podršku, već su prepušteni sami sebi kad se nađu u položaju protivnom veliki vladinim birokracijama."

Pripadnici Odbora za zaštitu novinara kažu da su prošle godine pronašli 68 uhićenih blogera - izvjestitelja na webu i online urednika na raznim stranama svijeta. Novinarske organizacije zabrinute su da bi čak oni koji nisu pritvoreni mogli sami sebe cenzurirati zbog vladinog suzbijanja slobodnog novinarstva na elektronskoj mreži.

Omid Memarian, bloger iz Irana, bio je zatvoren 2004. godine. Nakon što je pušten na slobodu, napustio je Iran i pratio krvavo gušenje uličnih prosvjeda koji su uslijedili nakon izbora u lipnju prošle godine. "Da nije bilo interneta, tko zna koliko bi još ljudi bilo ubijeno na ulicama Teherana i drugih iranskih gradova," kaže Memarian.

Novinari se koriste internetom za razotkrivanje mučenja, organiziranje javnih prosvjeda, i proširivanje granica dozvoljenog govora u represivnim društvima. Posljednjih godina blogiranje je uzelo maha i u Kini. Tienchi Martin-Lao iz Neovisnog kineskog PEN centra procjenjuje da danas u Kini postoji na desetke milijuna blogera. No, vlada se koristi tehnologijom razvijenom na Zapadu kako bi nadgledala sve – od e-maila do slobodnog, javnog pisanja na internetu.

Tienchi Martin-Lao kaže da bi zapadne tvrtke trebale slijediti primjer kompanije Google, odnosno da bi trebale prestati surađivati s kineskom vladom: "Da li oni žele uraditi nešto zlobno, ili žele svojim doprinosom pomoći ovoj zemlji da izađe iz ove nedoumice, iz ovog sustava kontrole?"

Pobornici za slobodu govora kažu da danas postoji cijeli arsenal softverskih programa koji pomažu internet novinarima da izbjegnu pokušaje cenzure. No, vlade zemalja poput Irana i Kine postaju sve sofisticiranije u uporabi tehnologija za suzbijanje ove vrste novinarstva te u širenju propagande putem vlastitih blogova.

XS
SM
MD
LG