Linkovi

SAD: Vjerski mješoviti brakovi – sklad u poštivanju razlika


SAD: Vjerski mješoviti brakovi – sklad u poštivanju razlika
SAD: Vjerski mješoviti brakovi – sklad u poštivanju razlika

Angela Whitehead-Quigley i David Quigley su sretni u braku, sretni su što njihova kćerka Hannah zna čitati i pisati i na hebrejskom i, naravno, i na engleskom. Ne pitaju se što će Hannah biti kada odraste - Jevrjejka ili kršćanka. Ili nešto treće .... Neće uticati. Hannah će se opredijeliti sama, u skladu sa svojim vlastitim ubjeđenjima.

Prema procjenama dobro upućenih u taj segment života u Sjedinjenim Državama, jedna trećina brakova su brakovi supružnika različite vjere. Od tih vjerski mješovitih brakova, najbrojniji su oni u kojima su supruga ili suprug Jevrjeji. Upravo u takvim porodicama zabilježena je priča o skladu u razlikama.

Zvukom iz šofara, ili ovnovskog roga, počinju uobičajena okupljanja porodica jevrjesko-katoličkih supružnika. Preko stotinu takvih porodica sastaje se nedeljom ujutro u jednoj srednjoj školi u Kensingtonu, savezna država Maryland, njegujući tradicije kršćanstva i judaizma.

SAD: Vjerski mješoviti brakovi – sklad u poštivanju razlika
SAD: Vjerski mješoviti brakovi – sklad u poštivanju razlika

Tu zajedno vjeruju, na svoj način, Jevrjeji.

Vjeruju, na njihov način, i kršćani.

A zatim, i na način koji odgovara i jednima i drugima.

Nakon tog dijela zajedničkog skupa, djeca odlaze u školske učionice gdje će saznavati više i o judaizmu i o kršćanstvu.

Sindy Porhoryles, rimo-katolkinja, udata za Jevreja, kaže:

„Zaista nastojimo... i uspijevamo... poštovati obje tradicije, pripadnost i jednoj i drugoj vjeri, uvažavati temelje obje religije.“

I Angela Whitehead-Quigley je katolkinja. Supruga, Jevrjeja, upoznala je na univerzitetu.

„Ni on, ni ja, nećemo se preobratiti. Čvrsti smo u našim vjerama i ubijeđeni da možemo biti sretni u skladu koji smo međusobno našli“ - kaže Angela, a njen suprug David Quigley dodaje:

„Angelu volim i zbog načina na koji je kršćanka. Prespostavljam da i ona mene voli zbog načina na koji sam vjernik-Jevrej.“

Univerziteti su mjesta gdje se mladi različitih religija najčešće sreću, upoznaju i zavole.

Chester Gillis, dekan Teološke škole vašingtonskog univerziteta Georgtown, uz napomenu da je brojnost religija u Sjedinjenim Državama, veća nego bilo gdje u svijetu, posljedica useljavanja, upozorava da su vjerski mješoviti brakovi, ipak, izazov:

„U brakovima iz iste vjerske skupine mnogo više je zajedničkog - zajedničkih tradiconalnih, kulturoloških, društvenih, porodičnih vrijednosti. U vjerski mješovitim brakovima treba se prilagoditi i drugačijem, priremiti se za, primjera radi, prvo porodično slavljenje Ukrsa, Pashe, ili Bajrama...“

Treba reći da među američkim Jevrjejima ima dilema oko mješovitih brakova. Jedni ih vide kao prijetnju njihovom opstanku, drugi vjeruju da su znak prihvatanja Jevrjeja nakon stoljeća progona.

Angela Whitehead-Quigley i David Quigley ne razmišljaju o tome. Sretni su u braku, sretni su što njihova kćerka Hannah zna čitati i pisati i na hebrejskom i, naravno, i na engleskom.

Ne pitaju se što će Hannah biti kada odraste - Jevrjejka ili kršćanka. Ili nešto treće .... Neće uticati. Hannah će se opredijeliti sama, u skladu sa svojim vlastitim ubjeđenjima.

XS
SM
MD
LG