Linkovi

Intelovo natjecanje za mlade znanstvene talente donosi novu generaciju inovatora


Sedamnaestogodišnji Nithin Tumma dobitnik je Intelove nagrade od 100 tisuća dolara
Sedamnaestogodišnji Nithin Tumma dobitnik je Intelove nagrade od 100 tisuća dolara

“Moramo reći svima oko nas: nauka je cool, ona je fantastična i svi bi trebali biti zainteresirani za nju.”

‘Potraga za znanstvenim talentima’ naziv je natjecanja koje za učenike gimnazija i srednjih škola organizira kompanija Intel. To je najstarije i najuglednije natjecanje takvog tipa u Americi. Ovih dana se u Washingtonu okupilo 40 finalista natjecanja, preostalih od gotovo 2 tisuće koliko ih je započelo natjecanje.

Prva nagrada vrijedna je truda: 100 tisuća dolara! Dobio ju je Nithin Tumma iz Fort Gratiota, u Michiganu. “To je velika čast koja me navodi da radim sve ovo što radim, što volim raditi, istraživanja. Znanost je moja strast.” kaže Tumma.

Taj je učenik pobijedio sa istraživanjem koje bi moglo rezultirati ciljanijom, efikasnijom i manje tegobnom terapijom raka dojke. Tijekom jednotjednog natjecanja, on i drugi učenici svoje su projekte branili pred sucima i objašnjavali ih javnosti.

Jack Li, iz El Segunda, u Kaliforniji, razvio je novi način za davanje terapije enzimima kod fenilketonurije, genetske bolesti koja izaziva mentalnu retardaciju i epileptičke napade.

“Rezultati su bili odlični. Učahurena verzija enzima prošla je kroz želudac i tanko crijevo neoštećena, dok je neučahurena verzija bila potpuno inaktivirana,” kaže Li.

Još jedna finalistica Marian Bechtel, iz Lancastera u Pennsylvaniji, dizajnirala je izradila novi sistem za detektiranje zakopanih nagaznih mina, problema u ratnim zonama širom svijeta.

“Mine ubiju ili rane nekoga svakih 22 minute. A trenutno uobičajene metode deminiranja nisu jako efikasne. Pozabavila sam se stoga novim metodama koje bi mogle biti jeftine i jednostavne za korištenje, što je, po mom mišljenju, ključno za efikasni uređaj za deminiranje. Koristila sam seizmo-akustiku, što znači zvučne valove i vibracije tla u isto vrijeme,” kaže Bechtel.

Marijanin uređaj je sposoban skenirati polje sve dok ne nađe rezonantni val koji identificira predmet kao moguću zakopanu minu, a ne kamen ili nešto drugo. Za sada, uređaj pokazuje velik potencijal, kaže ona.

Finalisti Intelovog natjecanja kažu da im njihovi projekti pružaju način da promoviraju svoju strast, a to je nauka.

“Ona je poput ovisnosti, ne vjerujem da ću je se ikad moći riješiti,” kaže Bechtel, dok Li dodaje: “Moramo reći svima oko nas: nauka je cool, ona je fantastična i svi bi trebali biti zainteresirani za nju.”

Intelovo natjecanje je ponovo potvrdilo da ‘ovisnost o nauci’ može biti dobra stvar, da ona pokreće novu generaciju inovatora koji usmjeravaju pažnju na neke od najprečih problema u svijetu.

XS
SM
MD
LG