Linkovi

UNESCO i četiri ambasade spašavaju državne institucije kulture u Sarajevu


Zemaljski muzej Sarajevo: Hoće li preživjeti BH političare?
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Zemaljski muzej Sarajevo: Hoće li preživjeti BH političare?

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) napravit će akcijski plan kojim će se jasno i precizno definirati pravce budućeg funkcioniranja šest institucija kulture od državnog značaja, odlučeno je u srijedu 10. juna na sastanku koji održan u Sarajevu.

Tih šest institucija kulture od državnog značaja su: Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (BiH), Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH nemaju riješen status osnivanja.

Sastanak je održan na inicijativu ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Kenana Alikadića, a na njemu su sudjelovali premijer KS Mario Nenadić, ambasadori Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Eric Nelson, Francuske Guillaume Rousson, Italije Nicola Minasi i Turske Haldun Koç , te šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.

Sastanku je, u ime ambasadorke Austrije, prisustovala njena zamjenica Nicola Hardwick.

Tokom sastanka ministar Alikadić je poseban akcent stavio na Zemaljski muzej BiH i tom prilikom ukazao na nepostojanje upravljačkih struktura i drugih alata kontrole ove institucije.

„Kanton Sarajevo je spreman da investira i osigura sredstva za rad svih institucija, ali je neophodno da se provede njihova detaljna kontrola. One moraju imati upravljačke strukture koje će moći usmjeravati tokove novca u skladu s propisanim procedurama”, istakao je ministar Alikadić.

UNSECO će zajedno s pet ambasada učiniti sve kako bi pomogli rješavanje problema kontinuiranog finansiranja institucija, te su ponudili i svoju ekspertizu.

“Finansijska sredstva u iznosu od tri miliona KM (milion i pol eura) na godišnjem nivou, a koja su neophodna za njihov nesmetan rad bit će osigurana”, kazao je Siniša Šešum, šef ureda UNECO-a u BiH.

Zbog ustavnog uređenja, ni država, ni entiteti, ni kantoni, nikada nisu u potpunosti preuzeli brigu o ovim institucijama.

Zbog nemogućnosti da se trajno reguliše status i finansiranje 4. oktobra 2012. godine, prvi put u 124 godine postojanja Zemaljski muzej je zatvorio vrata, koje su ponovo otvorena tri godine kasnije, 15. septembra 2015. godine.

Muzeji, kao i ostale institucije kulture, financiraju se od vlastitih prihoda te od grantova na koje svake godine moraju aplicirati kao i nevladine organizacije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG