Linkovi

Inflacija u SAD niža i u decembru 2022.


Kupac provjerava karton sa jajima prije kupovine.
Kupac provjerava karton sa jajima prije kupovine.

Rast potrošačkih cijena u SAD ponovno je usporio u decembru 2022. godine, što je već šesti mjesec zaredom da inflacija postepeno popušta.

Zavod za statistiku rada saopštio je da je njegov indeks potrošačkih cijena u decembru bio viši za 6,5% u odnosnu na 12 mjeseci ranije. Poređenja radi, u novembru je zabilježen rast cijena od 7,1% u poređenju za godinom dana ranije.

U junu 2022. godine, inflacija je dostigla najviši nivo u proteklih 40 godina - 9,1%.

Posmatrajući podatke iz mjeseca u mjesec, uočava se da su cijene u decembru bile niže za 0,1% nego u novembru, što je prvi takav pad od maja 2020. godine.

Iako bi američki potrošači mogli osjetiti određeno olakšanje kada plaćaju namirnice i drugu robu, inflacija je i dalje znatno iznad uobičajene brojke od 2%, kojoj teže kreatori politika u Federalnim rezervama, centralnoj banci SAD.

Neki ekonomisti još uvijek predviđaju da će se američka ekonomija, najveća na svijetu, do kraja godine suočiti sa rececijom, ali rast u broju zaposlenih je takođe ostavo na visokom nivou, sa 233.000 novih radnih mjesta u decembru.

U četvrtak, Ministarstvo rada je saopštilo da su zahtjevi za naknade za nezaposlenost prošle sedmice pali na najniži nivo u proteklih 15 sedmica, te da ih je ukupno bilo 205.000. Ovi zahtjevi su obično indikator otpuštanja radne snage.

Neke poznate kompanije, poput investiciono-bankarske kompanije Goldman Sachs ili medijske kuće CNN, otpuštale su radnike, ali mnoge druge kompanije i dalje traže nove zaposlene.

Stopa nezaposlenosti u SAD je na 3,5%, te je najniža u protekle 53 godine.

Uprkos svemu tome, inflacija ostaje glavni razlog za zabrinutost u Federalnim rezervama, instituciji koja je tokom 2022. godine sedam puta podigla kamatu stopu. Ideja za usporavanje inflacije je bila da se uspori rast broja radnih mjesta i povećaju troškovi posuđivanja novca za kompanije i pojedince - i čini se da strategija djeluje, ali sporo.

Kreatori politika iz Federalnih rezervi naznačili su da planiraju povećati kamatne stope još dva ili tri puta u narednim mjesecima, prije nego prekinu sa tim trendomm, ali stope ostave na visokom nivou.

Još jedna zabrinutost na koju analitičari ukazuju je opasnost od takozvane "stagflacije", kada inflacija ostane visoka, ali uz povećanu nezaposlenost i slab ekonomski rast, što je problem bez jasnog rješenja.​

XS
SM
MD
LG