Linkovi

Modi i Biden: Novo doba u odnosima Indije i Sjedinjenih Država


Premijer Indije Narendra Modi i predsjednik SAD-a Joe Biden obraćaju se novinarima u Bijeloj kući, Washington, 23. jun, 2023. (Foto: AP/Evan Vucci)
Premijer Indije Narendra Modi i predsjednik SAD-a Joe Biden obraćaju se novinarima u Bijeloj kući, Washington, 23. jun, 2023. (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsjednik Joe Biden pozdravio je novo doba u odnosima između SAD i Indije, nakon što je u četvrtak u Bijeloj kući dočekao indijskog premijera Narendru Modija, ukazujući na sporazume o odbrani i trgovini čiji cilj je suprotstavljanje globalnom uticaju Kine.

Partnerstvo je "jače, bliže i dinamičnije nego ikada u istoriji", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Modijem. Ekonomski odnosi "cvjetaju", a trgovina se više nego udvostručila u protekloj deceniji.

Modi je istakao "novo poglavlje strateškog partnerstva" dvije zemlje nakon što su se dvojica lidera obratila javnosti poslije razgovora u Ovalnoj kancelariji na kojima su bile razmatrane razlike u stavovima o Rusiji i ljudskim pravima.

Vašington želi da Indija bude strateška protivteža Kini i vidi je kao ključnog partnera, iako neki analitičari i bivši zvaničnici sumnjaju u spremnost Indije da se suprotstavi Pekingu u pogledu pitanja kao što je Tajvan. Vašington je takođe bio nezadovoljan bliskim vezama Indije sa Rusijom u vezi u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Modi pokušava da poveća uticaj koji Indija, najnaseljenija zemlja na svijetu sa 1,4 milijarde stanovnika, ima na svjetskoj sceni zbog napetih veza sa susjednom Kinom.

Sama konferencija za novinare bila je odraz suprotstavljenih političkih tradicija, s obzirom na to da je Modi prvi put odgovarao na pitanja u takvom formatu tokom svog devetogodišnjeg mandata.

Modijeva posjeta nije bila bez kontroverze. Njegov planirani govor kasnije u četvrtak pred zajedničkim sazivom Kongresa, trebalo je da bojkotuje veliki broj liberalnih zakonodavaca.

Dok je 7000 osoba prisustvovalo ceremoniji u Bijeloj kući, mnogo manja grupa demonstranata okupila se nekoliko ulica dalje da protestuje protiv bliskosti Bidenove administracije sa Modijem.

Ali, za Bidena, koristi od povezivanja sa najnaseljenijom demokratijom na svijetu u trenutku povećane tenzije sa suparničkom Kinom su nadmašile i troškove i rizike.

"Izazovi i mogućnosti sa kojima se svijet suočava u ovom vijeku zahtijevaju da Indija i Sjedinjene Države rade i vode zajedno, a mi radimo zajedno", rekao je Biden pozdravljajući Modija u Bijeloj kući. On je obećao da će sa Modijem razgovarati o ljudskim pravima, slobodi i vladavini zakona i izjavio novinarima poslije razgovora da su vodili "direktnu“ diskusiju.

Zvaničnici administracije predsjednika Bidena saopštili su u međuvremenu da će sporazumi koji će biti objavljeni, o poluprovodnicima, važnim mineralima, tehnologiji, svemirskoj saradnji i odbrambenoj saradnji i prodaji, predstavljati novu eru u odnosima između dvije zemlje.

Neki od njih imaju za cilj diversifikaciju lanaca snabdijevanja kako bi se smanjila zavisnost od Kine. Drugi su usmjereni na tržišta naprednih tehnologija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG