Linkovi

Usred tenzija s Kinom, Indija Filipinima isporučuje supersonične krstareće rakete


Posjetioci prolaze pored modela indijske supersonične krstareće rakete Brahmos prikazane na Defence Expo 2022 u Gandhinagaru 18. oktobra 2022. godine.
Posjetioci prolaze pored modela indijske supersonične krstareće rakete Brahmos prikazane na Defence Expo 2022 u Gandhinagaru 18. oktobra 2022. godine.

Indija je započela isporuku supersoničnih krstarećih projektila Filipinima dok dvije zemlje pooštravaju obrambene i strateške veze usred rastućih tenzija između te istočnoazijske države i Kine zbog pomorskih sporova u Južnom kineskom moru.

Projektile BrahMos nabavljaju Filipini u okviru ugovora od 375 miliona dolara potpisanog 2022.

"Sada izvozimo i projektile BrahMos. Prva serija ove rakete danas ide na Filipine", rekao je indijski premijer Narendra Modi u petak na predizbornom skupu.

Indija i Filipini pojačali su odbrambenu saradnju jer se u obje zemlje produbljuje zabrinutost zbog sve snažnije Kine.

Teritorijalne pretenzije Južnog kineskog mora
Teritorijalne pretenzije Južnog kineskog mora

Tenzije između Filipina i Kine eskalirale su tokom prošle godine dok Peking, pozivajući se na istorijska prava, polaže svoja potraživanja na područja unutar ekskluzivne ekonomske zone Manile. Napori da se razriješe četverogodišnji vojni sukob New Delhija s Pekingom duž njegove sporne granice s Himalajem nisu postigli nikakav napredak.

U Nju Delhiju, analitičari kažu da Indija želi biti dio većeg odbijanja Kine u Južnom kineskom moru jer raste zabrinutost zbog teritorijalnih ambicija Pekinga.

“Isporuka projektila BrahMos na Filipine sama po sebi nije promjena u igri. Ali ideja je da smo dio šire koalicije zemalja, uključujući SAD, koje pokušavaju izgraditi snagu i ojačati sigurnost manjih zemalja poput Filipina. To je ono što nazivamo strategijom rada sa rešetkama,” kaže Sreeram Chaulia, dekan Jindal škole za međunarodne poslove.

Tenzije između Filipina i Pekinga su porasle nakon nedavnih sukoba između obalske straže i drugih plovila dviju zemalja.

Kina, koja polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, raspoređuje brodove obalske straže da patroliraju onim što smatra svojim vodama – osim Filipina, Peking ima i pomorske sporove sa zemljama uključujući Vijetnam, Indoneziju i Maleziju.

Rakete koje isporučuje Indija proizvode se u zajedničkom poduhvatu sa Rusijom. Oni su obalni, protivbrodski sistem sa dometom od 290 kilometara. Prema sporazumu, Indija će isporučiti tri verzije raketnog sistema, prema izvještajima domaćih medija u New Delhiju.

Pomoćnik generalnog direktora Vijeća za nacionalnu sigurnost Filipina, Jonathan Malaya, rekao je novinarima u Manili da će projektile postaviti filipinski marinci.

"Ovo dodaje važan i praktičan sloj odvraćanja za Filipine usred njihovih ograničenih vojnih resursa u odnosu na Kinu", rekao je za VOA Don McLain Gill, geopolitički analitičar i predavač na Odsjeku za međunarodne studije Univerziteta De La Salle u Manili. u komentarima poslanim e-poštom. Rekao je da će projektili "pojačati njenu obalnu odbranu kako bi efikasnije koristili svoj suverenitet i suverena prava u Zapadnom filipinskom moru u vrijeme kada Kina neumorno slijedi svoje ekspanzionističke ambicije protiv međunarodnog prava".

Analitičari kažu da izgradnja odbrambene saradnje s Filipinima također signalizira da se New Delhi sada kreće izvan Indijskog okeana kako bi doprinio održavanju stabilnosti u indo-pacifičkom regionu.

Tokom posjete Manili prošlog mjeseca, indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar ponovio je “podršku Indije Filipinima u održavanju njihovog nacionalnog suvereniteta”.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rukuje se s filipinskim sekretarom vanjskih poslova Enriqueom Manalom nakon zajedničke konferencije za novinare u hotelu Sofitel u Manili, 26. marta 2024. (Jam Sta Rosa/Pool preko Reutersa)
Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rukuje se s filipinskim sekretarom vanjskih poslova Enriqueom Manalom nakon zajedničke konferencije za novinare u hotelu Sofitel u Manili, 26. marta 2024. (Jam Sta Rosa/Pool preko Reutersa)

Tvrdeći da obje zemlje imaju “veoma dubok interes” da osiguraju slobodan, otvoren i inkluzivan Indo-Pacifik, njegov filipinski kolega Enrique Manalo rekao je da je “u ovom regionu iu tom kontekstu imamo opsežne redovne diskusije o saradnji u oblasti odbrane, bezbednosnoj saradnji.”

Brod indijske obalske straže posjetio je Filipine tokom posjete indijskog ministra. Također se očekuje da će dvije zemlje održati još zajedničkih pomorskih vježbi.

“Indija je također blizak sigurnosni partner ključnih strateških partnera Manile, kao što su SAD, Japan i Australija. To čini još praktičnijim za Filipine jačanje veza s Indijom”, istakao je Don McLain Gill.

Indija je dugi niz godina oklijevala oko izvoza projektila BrahMos, vjerujući da bi napredna odbrambena saradnja sa zemljama poput Filipina s kojima Kina ima sporove razdražila Peking, ali analitičari kažu da je New Delhi preokrenuo kurs. Indija također stalno gradi vojne veze s Vijetnamom, koji je također upleten u pomorske sporove s Kinom.

„Pošto se naš spor sa Kinezima ne rešava, postoji jasna promena mišljenja od strane indijske vlade i odlučila je da pomogne bezbednosnim potrebama zemalja poput Filipina na veoma konkretan način“, rekao je Čaulija. “S naše tačke gledišta, ovo pomaže da se pošalje jasan signal Kinezima da ne mogu naoružavati naše protivnike poput Pakistana naprednim oružjem i odbrambenom tehnologijom i očekivati da mi nećemo uzvratiti.”

Isporuka projektila na Filipine označava prvi izvoz raketnih sistema Indije. Indija, koja uvozi većinu svog naoružanja, marginalni je izvoznik vojne opreme, ali pokušava da izgradi odbrambenu industriju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG