Linkovi

Imovina sarajevskih načelnika na provjeri


Nakon što su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrili da pet sarajevskih načelnika i gradonačelnik Grada prošle godine nisu prijavili sve nekretnine koje imaju oni, njihove supruge, djeca i roditelji, službenici Ureda za borbu protiv korupcije pri Vladi Kantona Sarajevo (KS) počeli su provjeravati njihovu imovinu.

“Na osnovu navoda iz istraživačke priče CIN-a Ured je pokrenuo postupak provjere podataka o imovini te izvorima i vrsti prihoda kojima je kupljena imovina“, kaže šef Ureda Erduan Kafedžić.

Osobe na javnim funkcijama u KS svake godine moraju prijaviti svoju imovinu, poklone i prihode te imovinu bliskih srodnika, a tačnost tih podataka provjeravaju uposlenici Ureda.

CIN je otkrio da načelnici općina Ilidža, Trnovo, Novo Sarajevo, Stari Grad i Centar te gradonačelnik Grada u svojim prijavama iz 2019. godine nisu naveli 13 nekretnina koje imaju oni i njihovi bliski srodnici.

Najviše neprijavljene imovine novinari su pronašli kod načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića koji nije prijavio suprugin stan i 44 duluma zemljišta i šume. Načelnik je tada rekao da ne priznaje autoritet Ureda.

„Pusti mi Vladu Kantona. (…) Uopšte nisu relevantni”, rekao je Ajnadžić novinarima CIN-a.

Iz Ureda kažu da ove godine oko 150 funkcionera nije dostavilo prijave. Među njima su: načelnik Ajnadžić te načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Zbog nedostavljanja prijava službenici Ureda su im odredili novčane kazne od po 1.000 maraka. Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić najavila je da će protiv onih koji nisu prijavili imovinu biti podignute krivične prijave.

XS
SM
MD
LG