Linkovi

Useljenice su u posebnoj opasnosti od seksualnih napada na radnom mjestu


Useljenice su u posebnoj opasnosti od seksualnih napada na radnom mjestu
Useljenice su u posebnoj opasnosti od seksualnih napada na radnom mjestu

Od 1980. godine došlo je više od pola milijuna useljenika iz Afrike od kojih su se mnogi nastanili u New Yorku

Od najranijih dana nizozemskih doseljenika, New York je bio prva postaja za mnoge imigrante koji su stizali u Ameriku. U novije vrijeme, među imigrantima je bilo dosta onih iz Afrike. Od 1980 godine došlo ih je pola milijuna. Mnogi su se nastanili u New Yorku. No, takvo naseljavanje prate i ozbiljni društveni problemi, naročito za mlade žene iz zapadne Afrike.

Jedna od najvećih enklava imigranta iz zapadne Afrike je Bronx. Tu žive vrijedni i pobožni ljudi, koji pokušavaju stvoriti nov život za sebe i svoje obitelji u drugačijoj sredini. Mnoge žene rade kao dadilje, kućne pomoćnice ili sobarice. Neke I studiraju. Međutim, mnoge od afričkih useljenica rade u strahu, kao što je slučaj sa Fatou. "Bojim se razgovarati o tomešto mi se dogodilo, jer ne želim izgubiti posao".

Fatou tvrdi da ju je sin njenog poslodavca pokušao primorati na seks, te da to nije prvi put da se tako nešto dogodilo na radnom mjestu. Situacija je, na jedan način, slična onoj bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda, Dominiquea Straussa-Khana, koji je optužen za napada na hotelsku sobaricu, također iz zapadne Afike.

Dorchen Leidholdt direktorica je organizacije Sanctuary for Families. Ona kaže da je cilj ove organizacije pomoći imigranticama. "Imigrantice, naročito mlađe žene, vrlo su ranjive kada je u pitanju seksualno iskorištavnje. Osamdeset posto naših klijenata su imigranti, većinom iz Južne Amerike, Azije, Afrike. Mi čujemo užasne priče o tome što one moraju podnositi od strane svojih poslodavaca".

Organizacija National Domestic Workers Alliance poziva na donošenje međunarodnog zakona kojim se zabranjuje zlostavljanje na radnom mjestu. Ai-Jen Poo kaže da sobarice i domaćice u kućama imaju iste probleme. "Mi često kažemo da je cijela ta industrija nešto poput Divljeg zapada, jer se događa svašta. To nije regulirano, nema zastite i bilo kakvih standarda. Najčešće su radnici prepušteni sami sebi da se bore za svoja prava. Međutim njihov je položaj vrlo slab".

Studentici na koledžu John Jay u Manhattanu, Marie Toure iz Gvineje rečeno je da može dobiti bolju ocjenu u zamjenu za seks. "Bila sam preplašena. Morala sam imati dobre ocjene, a kada vam profesor kaže tako nešto, uplašite se, jer on bi ustvari trebao štititi svoje studente. A, ako vas profesor dovede u takvu situaciju, preplašeni ste jer znate da vam on može nauditi. Teško je znati što učiniti u takvoj situaciji".

Savjetnica Miriama Diallo također je iz zapadne Afrike. Kaže da su psihološki efekti, kao i strah na radnom mjestu i u školi zaista stvarni. "Žene koje o tome govore kažu da to ostavlja ogroman psiholoski trag koji je teško opisati. Radi se o noćnim morama, nesanici, sjećanjima, plaču – to vidimo kada god dođu kod nas".

Njujorški dužnosnik za imigrantska pitanja, Fatima Shama, kaže da grad i savezna država New York pomaže ovim ženama. Prvo, informira ih o tome kakva im j pomoć na raspolaganju, bez obzira jesu li u Sjedinjenim Drzavama legalno ili ne. "Mi ih razumijemo. Razumijemo njihov strah, i što se, nažalost, događa. Informiramo ih da postoje ustanove i ljudi koji ih žele zaštititi, koji rade za njihovu dobrobit, bez obzira radi li se o imigraciji ili o situacijama u kojima su žrtve izrabljivanja".

Centar za pravnu zaštitu zlostavljanih žena smatra da je važno što je žena koju je, navodno, Dominique Strauss-Khan napao prijavila taj napad. Naime, možda će ovaj događaj utjecati na radnice i studentice iz stranih zemalja da – u slučaju napada- učine isto.

XS
SM
MD
LG