Linkovi

Krijumčari dovode migrante na udaljeni granični prijelaz u Arizoni, američki agenti pretrpani


Dolazak na granicu
Dolazak na granicu

Gerston Miranda i njegova supruga su među hiljadama migranata koji su stigli u ovo zabačeno područje na južnoj granici Arizone s Meksikom, uguravši se u Sjedinjene Države kroz rupu u zidu i preko noći hodajući oko 23 kilometra sa dvije kćeri školske dobi da se predaju agentima granične patrole.

“U mojoj zemlji nema sigurnosti”, rekao je 28-godišnjak iz Ekvadora, koji je ostao bez posla kada mu je poslodavac zatvoren zbog iznude od strane kriminalaca. “Bez obezbjeđenja ne možete raditi. Ne možete živjeti.”

Promjena krijumčarskih ruta dovela je do priliva migranata iz različitih zemalja poput Senegala, Bangladeša i Kine, što je navelo graničnu patrolu da zatraži pomoć od drugih saveznih agencija i privuče pitanje ključno na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Sa stotinama migranata koji svakodnevno prelaze u to područje, američka vlada je u ponedjeljak na neodređeno vrijeme zatvorila obližnji međunarodni prijelaz između Lukevillea u Arizoni i Sonoyte u Meksiku, kako bi oslobodila službenike carine i granične zaštite koji su raspoređeni u ulaznu luku da pomognu u transportu i drugoj podršci. Agencija je također djelimično zatvorila nekoliko drugih graničnih ulaza u posljednjih nekoliko mjeseci, uključujući pješački prijelaz u San Diegu i most u Eagle Passu u Teksasu.

Kritičari tog poteza, uključujući demokratsku guvernera Arizone Katie Hobbs; dva američka senatora te države, guverner meksičke države Sonora i vodstvo obližnje Tohono O'odham Nation, rekli su da bi to moglo naštetiti trgovini i turizmu. Hobbs je pozvao predsjednika Joea Bidena da prerasporedi 243 pripadnika Nacionalne garde koji su već u sektoru Tucson kako bi pomogli u ponovnom otvaranju prijelaza Lukeville.

Jutro nakon što je zatvoren, desetak agenata granične patrole u maslinastozelenim uniformama nadgledalo je oko 400 migranata koji su proveli noć kraj visokog zida čeličnih stubova, umotanih u sjajnu ćebad koju su kasnije bacili među saguaro kaktuse i drveće Palo Verdea.

Tri ili četiri puta više terenskih službenika CBP-a u tamnoplavim uniformama pomoglo je migrantima da uđu u bijele kombije za kratku vožnju do terenskog prihvatnog centra sa nadstrešnicom. Odatle su agenti odveli migrante na obradu u stanicu Ajo granične patrole, pola sata sjeverno, ili na druge lokacije kao što je Tucson.

Američkim vlastima u Arizoni je toliko nedostajalo da su koristile čarter letove za prebacivanje nekih migranata iz Tucsona u tri pogranična grada u Teksasu na obradu, prema Witness at the Border, zagovaračkoj grupi koja analizira podatke o letovima.

Federalni zračni maršali koji obezbjeđuju komercijalne letove, pa čak i službenici Federalne službe zaštite koji čuvaju zgrade američke vlade, bivaju preusmjereni na granicu, rekli su zvaničnici, ne navodeći gdje tačno idu.

"Vidimo mnogo različitih vrsta uniformi ovdje dolje", rekao je humanitarni radnik Tom Wingo u Lukevilleu.

Neprofitne grupe brinu za dobrobit migranata.

Ekvadorski imigrant Neptali Chiluisa gleda ispred željezničke stanice u četvrti Bronx u ponedjeljak, 25. oktobra 2021., u New Yorku. Čiluisa. On je prešao granicu u junu u Arizoni i bio u pritvoru nedelju dana sa svojim 14-godišnjim sinom. (AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)
Ekvadorski imigrant Neptali Chiluisa gleda ispred željezničke stanice u četvrti Bronx u ponedjeljak, 25. oktobra 2021., u New Yorku. Čiluisa. On je prešao granicu u junu u Arizoni i bio u pritvoru nedelju dana sa svojim 14-godišnjim sinom. (AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)

"Ovo je humanitarna kriza koja se dešava u našem dvorištu", rekla je Dora Rodriguez, predsjednica neprofitne organizacije Humane Borders u Tucsonu, koja drži rezervoare za vodu na granici za migrante. “Postoje stotine ljudi, uključujući novorođenčad i djecu, koji su danima zaglavljeni u udaljenim područjima pustinje.”

Popularnost oblasti Lukeville kao mjesta za prelazak granice između Meksika i SAD-a pojavila se posljednjih mjeseci. To je jedan od najupečatljivijih primjera migranata koji se sele u udaljeno područje, ostavljajući Graničnu patrolu za petama. Godine 2019. Antelope Wells, Novi Meksiko, postala je popularno mjesto. Ove godine smo također vidjeli stotine migranata koji su kampirali u planinama Jacumba Hot Springs u Kaliforniji, čekajući da ih agenti procesuiraju.

Budući da je Lukeville tako udaljen, osoblja granične patrole je malo, tako da trgovci ljudima u regiji koju kontrolira meksički kartel Sinaloa tamo usmjeravaju ljude. Među pridošlicama prošle sedmice bili su 41-godišnji Luiz Velazquez, njegova supruga i njihovo troje djece iz Zacatecasa, meksičke države pogođene nasiljem narko kartela.

Bolest uzrokovana vrućinom bila je glavna briga prije nekoliko mjeseci kada su se dnevne temperature popele. Sada zabrinjavaju temperature preko noći, na mjestu gdje su najbliže bolnice i neprofitna skloništa za migrante udaljeni skoro dva sata.

Chris Clem, penzionisani šef sektora Yuma, Arizona, rekao je da je dio strategije krijumčara da rastegnu agente što je više moguće, prisiljavajući kontrolne punktove na autoputu da se zatvore i drugi resursi da se preusmjere za obradu migranata. Udaljenost stvara "ogromnu naprezanje" za graničnu patrolu, rekao je on.

Art Del Kueto, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za granične patrole iz Tusona, rekao je da sindikat želi strože mjere za odvraćanje migranata od dolaska. Rekao je da nije toliko stvar u premalom broju agenata, već o previše migranata.

Uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine, granica je glavno pitanje za birače, posebno republikance, a pitanja imigracije mogla bi biti obaveza za Bidena, demokratu, dok se kandiduje za reizbor.

Nacionalna anketa AP-NORC-a sprovedena u novembru pokazala je da oko polovina odraslih Amerikanaca kaže da bi povećanje sigurnosti na američko-meksičkoj granici trebalo biti "visoki prioritet" za saveznu vladu, a 3 od 10 ih je nazvalo "umjerenim prioritetom". Republikanci su češće nego demokrate to nazvali visokim prioritetom.

Bidenov pristup imigraciji kombinuje nove legalne puteve za ulazak u zemlju sa više ograničenja u pogledu azila za one koji ilegalno pređu granicu. Bivši predsjednik Donald Trump, kandidat GOP-a za nominaciju 2024., obećao je još oštriju politiku imigracije u drugom mandatu.

Dodatna sredstva za sigurnost granica zadržana su u Kongresu zbog paketa za pružanje dodatne pomoći Izraelu i Ukrajini u njihovim ratovima protiv Hamasa i Rusije.

Džon Modlin, šef sektora granične patrole u Tusonu, rekao je u petak da je agencija prošle nedelje uhapsila 18.900 zbog ilegalnih prelazaka u sektoru koji uključuje većinu granice Arizone sa Meksikom. To znači dnevni prosjek od 2.700 hapšenja, što je znatno iznad oktobarskog dnevnog prosjeka od manje od 1.800 i jedva 700 u decembru 2022.

Popis stanovništva iz 2020. godine navodi da Lukeville ima 35 stanovnika, ali park mobilnih kućica u kojem su živjeli mnogi stanovnici sada izgleda napušteno, sa zatvorenim zgradama i razbacanim starim kućama. Prethodno prometna benzinska stanica i prodavnica koja je putnicima prodavala led i grickalice zatvorena je u ponedjeljak na neodređeno vrijeme.

Granični prelaz Lukeville je takođe popularan među stanovnicima SAD koji voze od Arizone do popularnog letovališta Puerto Peñasco, ili Rocky Point. Nazvana "plaža Arizone", nalazi se 100 kilometara južno od granice na sjevernoj obali mora Kortez.

Amerikanci koji sada žele putovati u Puerto Peñasco moraju prijeći preko Nogalesa, tri sata vožnje na istok, ili San Luisa, dva sata vožnje na zapad.

Alfonso Durazo, guverner meksičke države Sonora, zamolio je zvaničnike obje zemlje da "preduzmu sve potrebne napore kako bi se što prije obnovio izvanredni komercijalni, turistički i društveni odnosi koji su povijesno razlikovali Sonoru i Arizonu".

“Rješenje nije zatvaranje graničnih prijelaza”, rekao je Durazo.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG