Linkovi

Istraga Glasa Amerike: Ko je Ilya Gambashidze, čovjek kojeg američka vlada optužuje da vodi ruske kampanje dezinformacija


Ruski politički konsultant Ilja Gambašidze. (Kreirao Evgeny Barano, VOA Russian Service)
Ruski politički konsultant Ilja Gambašidze. (Kreirao Evgeny Barano, VOA Russian Service)

Prema američkoj vladi, ruski politički savjetnik Ilya Gambashidze odgovoran je za kampanju dezinformacija velikih razmjera čiji je cilj podrivanje povjerenja u demokratske procese i institucije u Sjedinjenim Državama i šire.

Radeći sa zvaničnicima Kremlja, njegova agencija za digitalni marketing stvara lažne vijesti - ponekad klonove pravih vijesti kako bi dovela ljude u zabludu, navodi vlada. Često se čini da je cilj smanjenje zapadne podrške Ukrajini.

U martu 2024., Ministarstvo finansija SAD-a, slijedeći vodstvo Evropske unije, uvelo je sankcije Gambašidzeu, njegovom poslovnom partneru i njihovim kompanijama.

Ovo je povećalo pažnju prema malo poznatom političkom strategu, koji je ranije radio za ruske poslanike i regionalne političare. Ipak, njegova biografija je uglavnom ostala nepoznata.

Sada, u novoj istrazi zasnovanoj na pretraživanju ruskih državnih baza podataka, poslovnih zapisa u Rusiji i Evropi i objava na društvenim mrežama, Glas Amerike može otkriti više o Gambašidzeovom putu od savjetnika do navodnog pokretača dezinformacija i njegovim vezama sa Sjedinjenim Državama.

Od 2013. do 2020. godine, kompanije koje su u potpunosti ili djelimično u vlasništvu Gambašidzea, ili člana uže porodice, dobile su ugovore ruske vlade u vrijednosti od oko 2,7 miliona dolara. I to nisu bile jedine kompanije u vlasništvu političkog stratega.

Iako se čini da je Gambašidzeov rad usmjeren na destabilizaciju društvene i političke situacije u Americi, njegova dva sina žive u Sjedinjenim Državama.

Glas Amerike je to saznao kroz marljivo pretraživanje javnih zapisa i društvenih mreža. Bivša Gambašidzeova supruga, koja živi u SAD-u oko 15 godina, tada je potvrdila informaciju. Glas Amerike ih ne imenuje kako bi zaštitio privatnost sinova.

Gambašidzeova bivša supruga i njen sadašnji suprug kažu da su ekonomske sankcije "političkom tehnologu" u velikoj mjeri bile udarac njegovoj djeci jer su onemogućavale naplatu izdržavanja od Gambašidzea.

"Po našem mišljenju, jedino što ove sankcije čine je da naškode načinu života njegove djece, koji je vrlo skroman", rekao je njihov očuh. "Oni samo idu u javnu školu, državni fakultet."

Istraga VOA pokazuje blisku vezu između ruskih poslovnih interesa i spoljne politike Kremlja i pokazuje veze između ljudi koji rade na diskreditaciji zapadnih institucija i samog Zapada.

Ovaj snimak ekrana ruskog političkog konsultanta Ilje Gambašidzea iz 2020, snimljen putem internet arhive Wayback Machine, pojavio se na web stranici njegove grupe kompanija Structura.
Ovaj snimak ekrana ruskog političkog konsultanta Ilje Gambašidzea iz 2020, snimljen putem internet arhive Wayback Machine, pojavio se na web stranici njegove grupe kompanija Structura.

Glas Amerike je stigao do Gambašidzea telefonom u Moskvi, ali je on odbio da komentariše i tražio je pitanja preko mesindžera Telegrama. Na tu poruku nije odgovorio.

Šta se zna o Gambašidzeu

Iako je teško rekonstruisati Gambašidzeovu punu biografiju iz informacija otvorenog koda, pojavljuje se opšti portret.

Gambašidze je rođen u Kijevu 1977. godine, prema informacijama iz Kancelarije za kontrolu strane imovine, ili OFAC-a, koji je odgovoran za sprovođenje američkih sankcija, kao i poslovne dokumente u koje je uvid imao Glas Amerike.

Godine 2008. odbranio je doktorsku disertaciju iz sociologije na Ruskom državnom univerzitetu za humanističke nauke. Naziv njegovog istraživanja bio je: „Osobine razvoja lokalne samouprave u Ruskoj Federaciji u kontekstu transformacije partijskog sistema“.

Godinu dana kasnije, Gambašidze je radio kao pomoćnik prefekta moskovskog Sjevernog okruga, kada je postao žrtva čudnog pokušaja otmice. Čini se da su njegova bivša supruga i djeca otprilike u to vrijeme živjeli u Sjedinjenim Državama.

Gambašidze je ostao u Rusiji, gdje je radio kao savjetnik Petra Tolstoja, zamjenika predsjednika Državne dume i pra-praunuka slavnog pisca Lava Tolstoja.

Prema medijskim izvještajima, Gambašidze je također radio za Batu Khasikova, vršioca dužnosti guvernera Kalmikije, tradicionalno budističke manjinske regije na ruskom sjevernom Kavkazu.

Godine 2023., uoči ruskih parlamentarnih izbora, Gambašidze je radio za Liberalno-demokratsku partiju Rusije, ili LDPR, nacionalističku političku stranku koja je dio ruske pro-putinove „opozicije“.

Iste godine Rusko udruženje političkih konsultanata dodijelilo je njegovim timovima nagrade za tri izborna projekta. Dva su bila neobična: spomenik osnivaču LDPR Vladimiru Žirinovskom, koji je umro 2022., i prvomajski skup u hit kompjuterskoj igrici Minecraft i "Neuralna mreža Žirinovski".

Potonji projekat je digitalna slika, navodno zasnovana na AI, koja može odgovoriti na pitanja agresivnim stilom i glasom Žirinovskog.

U martu 2024., prije ruskih predsjedničkih izbora, na internetu se pojavio duhovit muzički video koji poziva stanovnike centralnog ruskog grada Tambova da izađu na izbore.

Taj video je djelo Gambašidzeovog tima, kasnije je napisao jedan od njegovih saradnika.

Na snimku, mladići i djevojke u ruskim narodnim odjećama plešu zajedno s ljudima u kostimima medvjeda i vuka, sviraju harmoniku i balalajku i pjevaju na engleskom (sa gotovo nedešifrljivim ruskim naglaskom) o svojoj želji da glasaju.

Običaj [od] naroda u našoj naciji — svi idemo na biračko mesto“, pjevaju. “Nema autokratije, mi živimo u demokratiji!

Nezavisni stručnjaci i zapadne vlade oštro se ne slažu s tom ocjenom.

Dezinformacije Kremlja

Od 2022. kompanije društvenih medija, istraživači, zapadne vlade i novinari sve više povezuju Gambašidzeove dvije kompanije s projektom širenja dezinformacija u Ukrajini, Evropi, Latinskoj Americi i Sjedinjenim Državama.

U novembru 2022. godine, Meta je objavila da je uklonila više od 2.300 naloga i stranica na Facebooku i Instagramu zbog "koordiniranog neautentičnog ponašanja".

Nalozi su dijelili sadržaj sa web stranica koje su se predstavljale kao prave medijske kuće i vladine stranice. Ovi članci su "kritizirali Ukrajinu, hvalili Rusiju i tvrdili da bi zapadne sankcije Rusiji bile pogrešne", napisala je Meta.

Mete dezinformacija bile su Evropa i Ukrajina. Evropski zvaničnici su kasnije nazvali kampanju "Doppelganger".

Meta je kampanju vezao za dvije ruske firme: marketinšku kompaniju Social Design Agency, ili SDA, i IT firmu Structura, koje su zajedno potrošile oko 105.000 dolara na oglašavanje na Facebooku i Instagramu.

Prema podacima Ministarstva finansija, SDA je osnovao Gambašidze (formalno je registrovana na ženu koja je vjerovatno povezana s njegovim političkim radom u Tambovu).

Gambašidze je bio i suosnivač Structure, ali danas pripada još manje poznatom Nikolaju Tupikinu. Postoji samo jedna njegova "zvanična" fotografija sa ruskog Telegram kanala posvećenog startupima. Malo drugih informacija je dostupno.

Tupikin je odbio da komentariše kada ga je Glas Amerike kontaktirao telefonom. Nije odgovorio na naknadni zahtjev za komentar poslat e-poštom.

Fotografija Nikolaja Tupikina koju je objavio ruski tehnološki startup Telegram messenger kanal "Startapernaya".
Fotografija Nikolaja Tupikina koju je objavio ruski tehnološki startup Telegram messenger kanal "Startapernaya".

U julu 2023. EU je uvela sankcije Gambašidzeu, SDA i Structuri.

U novembru 2023., usred rata između Izraela i Hamasa, Davidove zvijezde su počele da se pojavljuju na zidovima u Parizu. Slike su aktivno kružile društvenim mrežama. Francuska policija ubrzo je privela dvojicu državljana Moldavije zbog slikanja jevrejskih simbola. Oni su navodno djelovali u ime prokremljanskog biznismena u Pridnjestrovlju, otcijepljenom regionu Moldavije.

Francuske vlasti optužile su kampanju Doppelganger da pokušava da izazove tenzije u Francuskoj. Ruska ambasada u Parizu demantovala je te optužbe.

Kasnije je francuski list Le Monde objavio da je obavještajna agencija te zemlje sumnjala da je ruska Federalna služba sigurnosti organizirala provokaciju.

U novembru 2023. Centar za globalni angažman američkog State Departmenta optužio je Gambašidzea, Tupikina i njihove firme da su pokrenuli kampanju dezinformacija velikih razmjera u Latinskoj Americi po nalogu Kremlja.

U nizu članaka zasnovanih na dokumentima Kremlja koji su procurili, The Washington Post je dao još jasniju sliku o Doppelgangeru.

Tim političkih tehnologa koji stoji iza kampanje radi pod Sergejem Kirijenkom, prvim zamjenikom šefa ruske predsjedničke administracije, koji je inače odgovoran za nadzor unutrašnje politike.

Koristili su usluge farmi botova koje su ponekad objavljivale na društvenim mrežama dok su se predstavljale kao obični stanovnici SAD-a koji se protive američkoj podršci Ukrajini. Botovi su pokušali izazvati strah za sigurnost granica, povećati rasne i ekonomske tenzije i podržati izolacionizam u Sjedinjenim Državama, objavio je Washington Post.

U tom cilju, kampanja je ličila na "rusku fabriku trolova" koja je optužena za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Prema izvoru Posta, koordinator i "mozak" evropske i ukrajinske kampanje dezinformacija je Sofia Zakharova, službenica Kremlja koja radi u kancelariji fokusiranoj na informatičku tehnologiju i komunikacijsku infrastrukturu.

O Zaharovoj se malo zna. Međutim, prema objavi na društvenim mrežama koja dokumentuje zvaničnikov sastanak sa studentima, ona je diplomirala na Ruskoj diplomatskoj akademiji i ima iskustvo rada u Predsedničkoj administraciji, Ministarstvu spoljnih poslova i Ujedinjenim nacijama.

Glas Amerike nije uspio kontaktirati Zaharovu preko predsjedničke administracije i ruske ambasade u Sjedinjenim Državama.

Sudeći po javno dostupnim informacijama, od 2019. godine Zaharova redovno učestvuje na konferencijama i događajima posvećenim vještačkoj inteligenciji. U najmanje dva navrata predstavljala je svoju agenciju na sastancima Ad hoc komiteta Vijeća Evrope za umjetnu inteligenciju.

Sofia Zakharova (u crvenom krugu) učestvuje na sastanku o vještačkoj inteligenciji. Fotografija je objavljena na web stranici Komisije Ruske Federacije za UNESCO.
Sofia Zakharova (u crvenom krugu) učestvuje na sastanku o vještačkoj inteligenciji. Fotografija je objavljena na web stranici Komisije Ruske Federacije za UNESCO.

Dominantni razgovor na globalnim izborima do sada ove godine usredsređen je na zlonamjernu upotrebu generativne vještačke inteligencije za propagandu i dezinformacije“, primijetio je Microsoft Threat Intelligence Center u nedavnom izveštaju.

Istraživači sa Univerziteta George Washington nedavno su predvidjeli da će incidenti „aktivnosti vještačke inteligencije lošeg aktera“ postati svakodnevna pojava do sredine 2024. Prema Microsoftu, međutim, tehnologija još nije pokazala značajnu efikasnost u smislu širenja dezinformacija.

Gambašidze takođe nije daleko od AI. U nedavnom komentaru ruskoj sociološkoj agenciji Russian Field, on je sugerirao da će politički tehnolozi „početi aktivno koristiti umjetnu inteligenciju za prikupljanje i obradu informacija s interneta: proučavat će komentare na društvenim mrežama i ton postova, ocjenjivati članke u mediji i tako dalje.”

Da, naravno, farme botova i politički nalozi će dati neku vrstu greške“, dodao je politički strateg, „ali ukupna slika će biti jasna.

Politička tehnologija i PR

Pored rada za političare i Kremlj, Gambašidze je u protekloj deceniji ušao u različite oblasti poslovanja. Od 2013. godine njegove kompanije su više puta pobjeđivale na tenderima za javne nabavke.

Gambašidze je bio vlasnik jedne trećine udjela u kompaniji pod nazivom Deep Communication. Prema zvaničnom ruskom portalu za državne nabavke, u periodu od 2014. do 2016. godine dobio je 12 ugovora u vrijednosti od oko 1,76 miliona dolara po kursu iz 2016. godine.

U 2014. godini, kompanija U.S.P.R., u vlasništvu Gambašidzea i poslovnog partnera, dobila je državni ugovor u vrijednosti od oko 83.000 dolara na osnovu prosječnog kursa te godine.

Od 2013. do 2017. godine, kompanija Energy, u vlasništvu Gambašidzea, dobila je 15 državnih ugovora u vrijednosti od skoro 975.000 dolara. Kompanija Etude, u vlasništvu bliskog rođaka (vjerovatno njegove majke), dobila je jedan ugovor za otprilike 25.000 dolara 2020.

Neke od usluga koje su pružale Gambašidzeove kompanije bile su predvidljive s obzirom na njegov posao: održavanje web stranica, istraživanje javnog mnijenja, oglašavanje, vođenje fokus grupa itd.

Bilo je i više neočekivanih zadataka: prema jednom od ugovora, Deep Communication je bio uključen u produkciju filma pod nazivom “Jasmin”, koji je dobio državno finansiranje. Sudeći prema informacijama u ugovoru i podacima iz otvorenih izvora, "Jasmin" se odnosi na film "Hit" režiserke Margarite Mikhailove, koji je objavljen 2016. godine.

Film se u Gambašidzeovoj biografiji pojavljuje više puta. Deep Communication je također radio na kirgiško-ruskom filmu Sulejman-Too, a iz nejasnih razloga, Gambašidze se pojavljuje u pozadini fotografije američkog glumca Zaca Efrona koji stiže na Filmski festival u Cannesu 2012. godine.

Ukupno, Gambašidzeove kompanije dobile su državne ugovore u vrijednosti više od 2,7 miliona dolara prema prosječnom kursu iz 2016. godine. Skoro sve kompanije koje su dobile ove ugovore su od tada likvidirane.

Kada je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije Gambašidzeu u martu 2024. godine, zamrznulo je dva novčanika kriptovaluta. Prema istraživačima iz Chainalysis, novčanici su primili oko 200.000 dolara u kriptovaluti. Značajan dio je prebačen preko Garantexa, sankcionirane mjenjačnice kriptovaluta.

Gambašidze je također posjedovao nekoliko kompanija koje nisu dobile vladine ugovore. Čini se da njihova područja djelovanja uključuju restoransku industriju, osiguranje, pa čak i „prvenstvo u čitanju naglas“.

Pored toga, Gambašidze je vlasnik bugarske kompanije "Moi Bryag" ("Moja obala"), koju je preuzeo od svog oca. Prema zvaničnim finansijskim izvještajima, kompanija nikada nije zaradila.

Vjerovatna web stranica ove kompanije, za koju se čini da je ranije imala kancelariju u Moskvi, više nije dostupna, ali arhivirane verzije stranice ukazuju da je “My Shore” reklamirala nekretnine na crnomorskoj obali Bugarske i Grčke.

Prema bugarskim dokumentima, Gambašidzeov otac ima stan u bugarskom gradu Bjala.

Ako je bugarske kompanije nekada koristio Gambašidze za očuvanje imovine ili ostvarivanje prihoda, danas su mu one nedostupne zbog sankcija. A, prema porodici njegove bivše supruge u SAD-u, to stvara probleme njegovoj američkoj djeci.

Jedini način da dobijete alimentaciju od Gambašidzea je da dobijete posebnu licencu od američkog Trezora, kažu majka i očuh Gambašidzeove djece. Do sada to nije bilo moguće.

Sankcije su pogodile "samo njegovu [Gambašidzeovu] djecu, koja su državljani SAD-a i dobri studenti", rekao je njihov očuh. „Oni ne žive u Rusiji, oni žive ovde stalno. Oni su potpuno Amerikanci. To im najviše šteti.

XS
SM
MD
LG