Linkovi

SAD: Iftar u Bijeloj kući


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama bio je sinoć domaćin iftarske večere u povodu muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. I tom prilikom gospodin Obama je istakao da su islam, kao religija, i američki muslimani, kao vjernici, značajno i višestruko obogatili mnoge segmente američkog života, savremenih tradicija i kulture.

Na iftaru u Bijeloj kući okupili su se predstavnici američkih muslimana, diplomati, visoki američki zvaničnici i drugi brojni uvaženi gosti. Bili su tu, između ostalih, Keith Ellison, kongresmen i čelnik zajednice američkih muslimana, savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Suzan Rice, ambasador Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Ahmed Al-Jubeir, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emitara Yousef Al Oteiba.

U obraćanju prisutnima na iftaru predsjednik Obama je istakao:

"Ovo je prilika koja odražava učenja koja mnoge religije dijele, kojom slavimo različitosti karakteristične za našu zemlju. Iftarom reafirmiramo naše duboko uvjerenje da i ovdje, u Americi, i širom svijeta ljudi trebaju biti slobodni u izboru vjere, da slobodno prakticiraju vjeru, ili, ako je to njihov izbor, budu ateisti."

O američkim muslimanima gospodin Obama je rekao:

"Kroz povijest Sjedinjenih Država islam je bitno uticao na karakter naše zemlje. Svojim radom i životom američki muslimani su pomagali graditi našu naciju. Generacije muslimana-useljenika vrijedno su radile na farmama, u fabrikama, na gradnji željezničkih pruga, izgradnji gradova... svojim znanjem pomogli su nam odgonetnuti mnoge tajne našeg svijeta."

Sinoćnji iftar u Bijeloj kući je relativno nova tradicija Bijele kuće. Začeo ju je bivši predsjednik Bil Clinton, a ove godine gospodin Obama je peti bio domaćin iftarske večere.

SAD: Iftar u Bijeloj kući
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG